Германия е сред основните мишени за шпионаш и кибератаки от

...
Германия е сред основните мишени за шпионаш и кибератаки от
Коментари Харесай

Германия отчете рязко увеличение на кибер шпионажа от Турция

Германия е измежду главните цели за шпионаш и хакерски атаки от непознати държавно управление като Турция, Русия и Китай. През 2016г. е записано " видимо нарастване " на кибершпионажа от турското разузнаване MIT след несполучливия опит за прелом на 15 юли, както и на опити на Русия да повлияе на федералните парламентарни избори на 24 септември 2017г.

Това се твърди в годишния отчет на немското контраразузнаване BfV, представен от " Ройтерс ". В него се споделя още, че има " бомби с часовников механизъм ", които може да бъдат употребявани за бойкот на извънредно значима инфраструктура.

Индустриалният шпионаж коства на немския бизнес милиарди евро всяка година. Най-големите губещи постоянно са дребни и приблизително огромни компании, допълват създателите на доклада, заемащ 339 страници.

В него се разказват закани за сигурността, вкрючително от войнстващи ислямисти и принуждение от извънредно десни организации, само че се отделя особено внимание на растящата периодичност на интервенции с кибер шпионаж против Германия. " Последиците за страната ни се простират от отслабени позиции за договаряния до огромни материални загуби и стопански вреди, засягащи националния суверенитет. "

Основни цели са министерството на външните работи и посолствата в чужбина, както и министерствата на финансите, на стопанската система, канцлерството и армията.

Вътрешният министър Томас де Мезиер сподели на конференция за показване на отчета, че държавното управление работи в тясно съдействие с бизнеса за по-добра отбрана на немските компании. Най-засегнатите браншове са оръженият, аеро-космическият и изследователските институти.

Кибер офанзивите освен водят до загуби на информация, само че и посредством инсталиране на стратегии с отсрочено деяние - " тихи, цифрови бомби с часовников механизъм - може да разрешат манипулиране на данни и бойкот на съоръжение, изключително в сериозно значими детайли на немската инфраструктура. Такава, да вземем за пример, е Sandworm - зловредна стратегия, която експертите свързват с Русия и с коят опрез последните години интензивно са нападани държавни уеб сайтове, обекти на НАТО, комунални и телекомуникационни компании.


© Reuters

Томас де Мезиер

Русия, Китай и Иран са главните страни, провеждащи шпионаж против Германия, въпреки и да г оправят заради разнообразни аргументи, се споделя в отчета.

Русия желае да паднат глобите на Европейски Съюз и политически цели в Герчания са атакувани от хакерската група APT 28, известна още като Fancy Bear, за която се счита, че се управлява от Москва. Освен това Русия употребява интернет тролове, с цел да въздейства на публичното мнение и да прокарва проруски гледни точки към събитията.

Докладът регистрира внезапно нарастване на пропагандата и дезинформацията в акции, употребяващи подкрепяни от Русия медии и обществени мрежи. " Смята се, че съветски държавни организации се пробват да въздействат на партии, политици и публичното мнение със особено внимание към парламентарните избори през 2017г. ", споделят създателите. Де Мезиер съобщи, че чака в навечерието на вота да има " приключване " към обществени мрежи и медии на информация, открадната от руснаците при хакерския пробив против Бундестага през 2015г.

Ханс-Георг Маасен, началник на контраразузнаването, сподели на същата конференция, че няма сигнали Москва да поддържа някоя съответна партия за изборите. Той добави, че BfV не разполага и с обстоятелства, потвърждаващи, че вирусната офанзива от предходната седмица, поразила най-тежко Украйна, е стартирана от Русия.

Интересът на Иран е бил движен главно от израелски и проеврейски цели и политически съперници на властта в Техеран. Докладът показва рязк онамаляване на евентуалните опити на Иран да закупи техника и материали с двойно предопределение за своята нуклеарна стратегия. Но това не важи за иранската ракетна стратегия.

Китайският шпионаж се е засилил от идването на власт на президента Си Цзинпин през 2013г. и все по-често е фокусиран главно върху огромни политически събития като идната среща на върха на Г-20 в Хамбург, както и върху немска технология и критици на Пекин. Китайците употребяват обществени мрежи като LinkedIn и Фейсбук в опит да вербуват западни информатори. Тясната връзка сред държавното управление и бизнеса в Китай прави мъчно да се разлизат държавният от индустриалният шпионаж, допълват създателите.

Турция е разузнавала главно за основани в Германия сепаратисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) и симпатизанти на Фехтуллах Гюлен, който Анкара упреква, че е подстрекател на метежа от предишното лято.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР