Германия е поискала помощта на Организацията за забрана на химическите

...
Германия е поискала помощта на Организацията за забрана на химическите
Коментари Харесай

Германия поиска помощ от ОЗХО в разследването на отравянето на Навални

Германия е поискала помощта на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) в следствието на хипотетичното отравяне на рецензия на Кремъл Алексей Навални със неразрешен токсичeн химикал, съобщи Ройтерс.
Техническият секретариат на ОЗХО е получил от Германия молба за техническо подпомагане, съобщи организацията, основана в Хага. Експерти на организацията са взели биомедицински проби от Навални за разбор в сертифицирани от от ОЗХО лаборатории. Резултатите от тези разбори ще бъдат споделени с Германия, която до момента беше помолила ОЗХО да съблюдава и дискретност за ролята си в следствието на случая.
Германия разгласи, че разполага с доказателства, че Навални е бил токсичен на 20 август с химическия сътрудник от руско време Новичок. Новичок бе употребен през 2018 година в отравянето в британския град Солсбъри на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Тестове на ОЗХО потвърдиха потреблението на мощно токсичното вещество, напомня Ройтерс.
Страните членки на ОЗХО се споразумяха през ноември 2019 година за първи път да разширят листата на организацията със неразрешени химични субстанции - така наречен "Списък 1 ", като включат в него нервнотоксичните сътрудници от фамилията "Новичок ". Тази възбрана влезе в действие на 7 юни 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР