Германия демонстрира промяна в позицията си спрямо евентуалната бъдеща забрана

...
Германия демонстрира промяна в позицията си спрямо евентуалната бъдеща забрана
Коментари Харесай

Германия не е против ембарго върху руския нефт. ЕС обсъди шестия пакет санкции срещу Москва 

Германия показва смяна в позицията си по отношение на възможната бъдеща възбрана на вноса на съветски петрол в Европейския съюз (ЕС). Това стана в понеделник, когато в Брюксел се проведеизвънредно съвещание на европейските енергийни министри.

То беше свикано във връзка з за Полша и България. Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили, чиято страна ръководи Европейски Съюз, сподели, че задачата на срещата е да "осигури солидарността ни с нашите сътрудници от България и Полша ".

Другата съществена тематика по време на срещата обаче беше налагането на евентуално ембарго на съветския нефт. Дипломати от Европейски Съюз разясниха, че блокът клони към възбрана на съветския нефт до края на годината като част от шестия пакет от наказания против Русия поради военната ѝ инвазия в Украйна.

Полската министърка на околната среда Анна Москва означи, че Евросъюзът към този момент е наложил ембарго върху съветските въглища, което ще влезе в действие от август, и "сега е време за петрола ".

Досега Германия демонстрираше нерешителност във връзка с икономическите последствия от налагането на сходна възбрана, само че двама нейни министри дадоха знак за смяна в позицията на страната.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек сподели, че Берлин "не е срещу възбраната на нефт за Русия ". Междувременно финансовият му сътрудник Кристиан Линднер разяснява пред немска телевизия, че е допустимо Германия още в този момент да се откаже от съветския импорт на въглища и нефт.

На този декор гемрнаският канцлер Олаф Шолц за следващ път прикани съветския президент Владимир Путин да приключи военните дейности на страната си в Украйна и да изтегли войските си.

"Спрете тази война, спрете безсмислените убийства, изтеглете войските си от Украйна ", сподели той на 2 май след среща в Берлин с индийския министър председател Нарендра Моди.

По думите на Шолц европейските наказания против Русия няма да бъдат вдигнати без реализиране на спокойно съглашение с Украйна. Индийският му сътрудник Моди пък означи, че разговорът е единственият метод за реализиране на решение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР