Германия да повиши минималната си заплата до 12,41 евро (13,51

...
Германия да повиши минималната си заплата до 12,41 евро (13,51
Коментари Харесай

Германия предлага минимално възнагражение от 12,41 евро на час

Германия да увеличи минималната си заплата до 12,41 евро (13,51 долара) на час от 1 януари 2024 година написа в най-новите рекомендации на немската комисия за минималната заплата, в която вземат участие представители на работодателите и чиновниците, съобщи ДПА.

Съгласно рекомендациите на комисията, които всекидневно се трансформират в законодателство, идващото повишение на минималната заплата в Германия ще бъде въведено година по-късно – през 2025 година, когато почасовата ставка би трябвало да доближи 12,82 евро на час, съобщи Българска телеграфна агенция.

От 1 октомври 2022 година немските управляващи подвигнаха минималното възнаграждение от 10,45 евро на 12 евро на час.

Представители на синдикатите обаче се опълчиха на предлаганото нарастване на минималната заплата, определяйки го като незадоволително за засегнатите от високата инфлация служащи.

" Резолюцията идва в миг на слаб стопански напредък и стабилно висока инфлация в Германия, което повдига огромни провокации както за фирмите, по този начин и за чиновниците ", написа в решението на комисията за установяване на минималната заплата.

От Конфедерацията на профсъюзите в Германия (DGB) остро разкритикуваха решението. Нейният водач Щефан Кьорцел, който взе участие в комисията, съобщи, че като се има поради високата инфлация, номинално нарастване с 41 евроцента в действителност ще съставлява голямо понижение на заплатите за към 6 милиона души, работещи на минимална заплата в страната.

Представители на чиновниците са упорствали за нарастване на минималната заплата до най-малко 13,5 евро на час. Идеята обаче е била отхвърлена от представителите на бизнеса и ръководителя на комисията Кристиане Шьонефелд. За първи път Германия вкара законово открита минимална работна заплата през 2015 година Първоначално тя бе в размер на 8,50 евро на час, само че от този момент ставката бе последователно увеличавана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР