Германия беше домакин на регионална среща на върха за Западните

...
Германия беше домакин на регионална среща на върха за Западните
Коментари Харесай

Срещата между Сърбия и Косово завърши без особени резултати. Страните се съгласиха да продължат преговорите

Германия беше хазаин на районна среща на върха за Западните Балкани в Берлин. На неофициалната среща бяха поканени водачите на всички страни в региона, в това число президентите на Сърбия Александър Вучич и на Косово Хашим Тачи. Отношенията сред двете страни се утежниха в допълнение, откакто Белград се опълчи на кандидатурата на Косово за член на Интерпол. В отговор Прищина наложи 100-процентни мита над вноса на сръбски артикули. Преговорите в Берлин за решение на косовския въпрос обаче приключиха без особени резултати.

" Формални резултати няма, нямаше гласоподаване, резултатът от срещата е продължение на договарянията в по-тесен формат с посредничеството на Европейски Съюз, Германия и Франция ", заяви сръбският президент Александър Вучич. По думите му, албанците са изразили мнението, че Сърбия би трябвало да признае Косово, няма да има никаква автономност за сърбите в Косово, няма да има никаква нова Република Сръбска, нито изпълнителни пълномощия за Съюза на сръбските общини, отбелязва в. " Данас ".

Сръбският президент акцентира, че Сърбия не е имала нито едно изискване, с изключение на да бъдат анулирани косовските мита върху вноса на артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина, " само че някои други са сметнали, че по-важно от разговора е митата да останат ".

Вучич изрази благодарност на уредниците на срещата - немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. 

Сърбия и Косово се съгласиха да продължат договарянията за нормализиране на връзките им, заяви късно нощес немското държавно управление, предава Българска телеграфна агенция.

" Сърбия и Косово се съгласиха да умножат напъните за използване на съществуващите съглашения и да възобновят градивно разговора за нормализация под егидата на Европейския съюз, с цел да реализиран изцяло и дефинитивно съглашение ", оповестиха в декларация Франция и Германия, които са уредници на срещата на върха в Берлин. " Участниците подчертаха, че е значимо процесът на договарянията да бъде транспарантен, изчерпателен и съпроводен от старания за подсилване на доверието ", се показва в декларацията.

" Сърбия няма други условия с изключение на унищожаване на тези мита ", сподели пред публицисти сръбският президент Александър Вучич след срещата на върха за Западните Балкани. " Следващата среща по въпроса за разговора ще бъде в Париж на 1 или 2 юли ", сподели Вучич, представен от ТАСС. Той добави, че в Берлин сръбската делегация е имала " редица сложни срещи ".

Сърбия води договаряния за присъединение към Европейски Съюз, само че този развой ще бъде доста дълъг, отбелязва Агенция Франс Прес. Косово към момента не е в стадия на договаряния, само че Европейски Съюз признава вероятност за такива договаряния в бъдеще.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР