Германецът Манфред Вебер, неуспелият кандидат за председател на Европейската комисия,

...
Германецът Манфред Вебер, неуспелият кандидат за председател на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Вебер атакува "оста Макрон-Орбан" за сделката за висшите постове в ЕС

Германецът Манфред Вебер, неуспелият претендент за ръководител на Европейската комисия, разкритикува остро през вчерашния ден " оста Макрон-Орбан ", че с лека ръка е пренебрегнала резултатите от европейските избори, съобщи " Франс прес ".

Вебер, член на баварската десница, оглавяваше листата на европейските консерватори и в случай че беше приложена системата за водещите претенденти, трябваше той да стане ръководител на Еврокомисията. Вебер обаче се натъкна на мощна опозиция, най-много от страна на френския президент Еманюел Макрон, само че и на унгарския министър председател Виктор Орбан, с който си размениха нападки по време на предизборната акция. В последна сметка председателския пост се чака да заеме сънародничката на Вебер Урсула фон дер Лайен, в случай че Европейският парламент я утвърди.

" Мога само да кажа на гласоподавателите си: " Имаше авторитетни сили, които не желаеха да одобряват изборните резултати ", сподели евродепутатът в изявление, оповестено следобяд на уеб страницата на в. " Билд ". " Имаше подмолни разисквания и нощни съвещания, на които оста Макрон-Орбан се наложи ", съобщи той.

" Много съм отчаян, това е ясно. Като политик знам, че избори се печелят или губят, само че че Еманюел Макрон и Виктор Орбан ще подценен с такава лекост изборните резултати, не чаках ", призна Вебер. " Макрон сподели: " Изберете моята Европа, не тази на Орбан ", а внезапно се оказва, че те работят дружно и вредят на демократична Европа. Сега сме пред куп отломки ", добави баварският евродепутат.

" Измисленият мотив, че не съм имал опит в изпълнителната власт, е неуместен: една трета от актуалните европейски държавни ръководители не са имали предходен опит в изпълнителната власт ", посочи той. Да напомним, че " самият президент Макрон нямаше необикновен опит ", когато беше определен през май 2017 година, сподели Вебер.

За Урсула фон дер Лайен, която в сряда беше на първото си посещаване в Страсбург, Вебер изясни, че номинирането й е изненадало мнозина в Народното събрание, а първото й показване е било признато добре. " Фон дер Лайен е европейка, демонстрира го целият й витален път. Тя познава интернационалната политика и е уверена християндемократка, и има положителни шансове да получи болшинство, само че това е път, посипан с капани ", предвижда немският политик. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (452)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР