Герхард Рихтер се съгласи да дари творби за специална зала,

...
Герхард Рихтер се съгласи да дари творби за специална зала,
Коментари Харесай

Герхард Рихтер дарява свои творби на нов музей в Берлин

Герхард Рихтер се съгласи да подари произведения за специфична зала, в която ще бъде ситуирано негово изкуство в новия музей за изкуство от XX век, оповестява немското министерство на културата. Новият музей ще бъде издигнат в Берлин от швейцарски екип архитекти Herzog & De Meuron. Миналата седмица министърът на културата Моника Грютерс посети 87-годишния художник в ателието му в Кьолн, с цел да разиска дарението му. „ Това е огромен израз на доверие от Герхард Рихтер и огромна чест за Nationalgalerie “, съобщи Грютерс. От ведомството декларират, че в по-нататъшни конфиденциални диалози с управлението на музея в Берлин фамозният абстракционист и един от най-скъпо продаваните немски художници ще дефинира обсега на сбирката, която ще даде, и детайлите по връчването на дарението.

Две зали към този момент са отдадени на Рихтер в " Албертинум " в Дрезден, родния град на художника. Град Кьолн, където той живее към този момент в продължение на 36 години, прояви интерес да посвети музей на неговите творби. Рихтер съобщи, че предлагането за подобен музей, отправено от страна на Фриц Шрама, някогашен кмет на Кьолн, е „ доброжелателно “, само че към този момент той не демонстрира интерес. „ Не желая личен музей “, споделя той в изявление, оповестено в онлайн изданието на вестник Rheinische Post, и прибавя, че желае творбите му да бъдат показвани наред с тези на други художници.
Новият берлински музей ще се намира наоколо до Потсдамър плац, до Neue Nationalgalerie, на улица " Лудвиг Мийс ван дер Рое ", която сега се реставрира. Той ще би трябвало да приюти голямата колекция от изкуство от ХХ век, която надрасна Neue Nationalgalerie и включва творби на Ернст Людвиг Кирхнер, Пабло Пикасо, Макс Бекман, Анселм Кийфър, Йозеф Бойс, Анди Уорхол и Андреас Гурски.

Берлинският вестник " Тагесшпигел "  съобщи, че някои коментатори са задали въпроса дали министър Грютерс би трябвало изобщо да се намесва в решение, което съгласно тях би трябвало да бъде оставено на уредниците на новия музей - изключително когато изложбеното пространство е лимитирано поради размера на сбирката, която ще бъде показана там.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР