Гергьовденските хлябове са малко познати за хората днес. Те носят

...
Гергьовденските хлябове са малко познати за хората днес. Те носят
Коментари Харесай

Тестото за гергьовденските хлябове се замесва с най-бялото брашно и се завива с най-бялата риза

Гергьовденските хлябове са малко познати за хората през днешния ден. Те носят своята особена символика, за която споделя Боряна Христова, демонстратор в Етнографски музей навън „ Етър ”. И през днешния ден в музея посетителите могат сами да оформят тестото, до момента в който слушат описа й.

„ Задължителното, което би трябвало да се постави са знаците на овцете, които са нечетен брой. Оградата не би трябвало да е затворена. Хлябът на Гергьовден е доста богато декориран и се подготвя от най-бялото брашно. Сутрин, преди изгрев слънце, младата булка върви ходи да събира роса, с която се замесва хляба. Покрива се с най-бялата риза, с цел да е бяло млякото.

 Обредни хлябове ЕМО ЕТЪР, Гергьовден

Много хора не знаят, че има такива хлябове. Чували са за коледните, само че за гергьовденските – не. Проявяват интерес, изключително сами да замесят тестото. Фигурите, които се оформят от тесто и се слагат върху хляба не съставляват компликация за никого. Може даже да се създадат единствено едни топчета, които да бъдат „ нарочени ” – за овце, за ограда и така нататък ”

 Обредни хлябове ЕМО ЕТЪР, Гергьовден

8-годишният Росен от  Бургас е в ЕМО „ Етър ” със  своето семейство. Доста трудно  е да нарушиш концентрацията  на момчето, докато прави своя  първи хляб – гергьовденски.

„ Ето всичко е направено – овце, пастир, гега. Само кучето липсва ”, изяснява той.

 Обредни хлябове ЕМО ЕТЪР, Гергьовденска обредност

На 6 май – Гергьовден, към този момент стартира празничната църковна работа в храм „ Свето Богоявление ”. След 10:00 часа в музея могат да се следят разнообразни прояви, свързани с Гергьовден – пердашене на масло в мандрата, декорация на гергьовденски хлябове, показване на млечни артикули в Център „ Българка ”, тематични ателиета за работа с деца. 
  
Двете възстановки на гергьовденска обредност от Ансамбъл за достоверен фолклор „ Капанци ” от село Паламарца са с начален час 11:30 и 13:30 часа. На 6 май от 09:30 до 16:30 часа ще има демонстрации на оръжия, тъкани и дрехи от представители на клуб „ Традиция ”.  
 
На посетителите в музея ще бъдат обяснени символиката на Св. Георги, овчарската дърворезба и оброчния камък.  
  
На 5, 6, и 7 май от 10:00 до 18:00 часа е очакван Базар на млечни артикули в Център „ Българка ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР