Гергьовден е денят на християнския светец Георги, който съгласно с

...
Гергьовден е денят на християнския светец Георги, който съгласно с
Коментари Харесай

Ритуали на Гергьовден за здраве и късмет! Пие се лява вода, ходи се по блага роса, жените се кичат със свежи цветя

Гергьовден е денят на християнския светец Георги, който според с националните вярвания е бранител на овчарите и стадата, като от III век той е и избавител на войската. Гергьовден като цяло е аграрни и скотовъден празник. Тогава е и първият път в годината когато се изкарва добитъкът на паша, доят се овцете, хапва се агнешко месо и се пие овче мляко. Още преди да е изгряло слънцето моми и момци берат цветя и билки, от които вършат венци и окичват със зеленина порти и прозорци.
Гергьовден постоянно се празнува на 6 май.
Какво се прави на Гергьовден -Поверия за шанс и здраве:
- На Гергьовден бихте могли да извършите магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката черевен. На сутринта конците се разменят три пъти. Смята се, че посредством трендафила заболяванията си отиват.
- На Гергьовден за овчарите и говедарите се подготвят специфични кравайчена. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за закриляне от вълшебства и заболявания.
- На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярвя се, че това ще ги защищити от болки в кръста.
- На Гергьовден за излекуване болните се провират три пъти под вековно дърво.
- На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода - там където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе излекуване.
- На Гергьовден съдовете се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не против него. По подобен метод, с цел да влезе в стомната водата се обръща назад и става лява вода. А тя се използа при баене и лечение на екземи или заболели очи.
- Водата, която се носи на Гергьовден, е належащо да е от място, където се се къпали и благи дамите преди изгрев.
- С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи.
- С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.
- На Гергьовден млади и остарели се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа заран е покрито с богатства роса.
- На Гергьовден се пие студена вода на гладно, като се има вяра, че тя ще прочисти кръвта. Още по-добре е, в случай че водата се пие от нова дамаджана.
- На Гергьовден на особена респект са вълшебствата на водата. Къпането на празника в реката, се вярвя, че пердпазва от тресчица.
- Клонка от глог сложена на кръста на Гергьовден, се вярвя, че защищава от болки по време на работа.
- На Гергьовден през целия ден хората се кичат със свежи цветя, които се счита, че предават магическата мощ на природата, отключена през този ден.
- На Гергьовден най - старата жена в къщата удря децата под завивките с стръкче коприва с цел да са здрави.
- На Гергьовден който стане пръв, измива лицето си с коприва и удря спящите в къщата по ходилата с коприва, с цел да са пъргави през лятото.
- Ако на Гергьовден дамите носят китка от коприва над челата си, има вяра се, че това ще ги защищити от главоболие.
- Кокалчето от предния десен крайник на агнето за Гергьовден се пази, защото се има вяра, че служи за лек и срещу уроки. Ако има дете с болно гърло, кокалчето се загрява и с него се маже болното място.
- Ако в съда с кръвта от жертвеното агне за Гергьовден се сложи коприва, се има вяра, че по - късно с нея могат да се лекуват обриви и други кожни заболявания.

Гергьовден е вторият най-празнуван имен ден в България след Ивановден. На този ден честват към 200 хиляди души. Той е имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР