ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани, но това

...
ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани, но това
Коментари Харесай

Радев за първия мандат: ГЕРБ заложи на амнезията на българите

" ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските жители, само че това очевидно не е печелившият ход. "

Така президентът Румен Радев разяснява в четвъртък решението на Народното събрание да отхвърли проектоправителството с министър председател Николай Габровски, препоръчано с първия мандат на ГЕРБ.

„ Правителството „ Габровски ” има доста положителни специалисти и значими цели, само че липсват политическата физиономия и политическата отговорност. Това държавно управление се явява медиатор сред партия ГЕРБ и българските жителите. Не е в този момент моментът да гледаме медиатори, хората желаят да видят ясна политическа отговорност ”, добави той.

По думите му претенцията за власт би трябвало да върви и с политическа отговорност.

" Не се меся в състава на непознати държавни управления, нито дължа някакви пояснения към тях ", продължи още Радев на въпрос по какъв начин ще отговори, че препоръчаният кабинет е бил на Борисов, Пеевски и Радев. 

След като имало в този състав министър от съдружното държавно управление от Политическа партия (Драгомир Заков-бел-ред.), означало ли това, че то е на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната " добави той.

Радев реши и по лично предпочитание да разяснява тематиката, която сега се насаждала от политици, че " има еднолична президентска власт ", не приемал това.

" Народните представители, които са се клели в Конституцията, дано се управляват от нея и да не я нарушават. Няма еднолична президентска власт, има некадърност на партиите да сформират държавно управление. Конституцията доста ясно споделя, че когато партиите не могат да сформират държавно управление, президентът е задължен с декрет да назначи служебно държавно управление. Това е конституционно избран инструмент и всеки, който приказва противното, застава срещу Конституцията и разрушава доверието в нея и в личната си политическа партия ", разгласи Радев, чиито служебни държавни управления в последните две години ръководят по-дълго, в сравнение с постоянен кабинет.

Той даде и къса обосновка за какво е наложил несъгласие (очаквано) на Изборния кодекс.

" Знаете, че машинното гласоподаване преодоля един от големите  дефекти на нашия избирателен развой - недействителните бюлетини. Спомогна доста да се понижи и следеният избор. Не мога да приема, че с този закон на процедура се трансформира характерността на машинното гласоподаване. То вече не е опция на гласуването с хартиена бюлетина. На процедура е също гласоподаване с хартиена бюлетина, единствено че тя не е отпечатана от печатница, а от принтера на машина. Не мога да приема, че слагат партиите при разнообразни условия - единствено преодолелите четири % имат достъп до машинния избор. Този закон позволява и разкриването на тайната на вота. Не мога да позволи, че се стеснява присъединяване на българите зад граница и че от нашия юридически мир изчезва отдалечено електронно гласоподаване. "

" Защо не ме питате по кое време най-накрая ще се одобряват значимите закони от Плана за възобновяване и развиване? "

Така той отговори на въпрос по кое време ще връчи втория мандат.

" Много е значимо да има явен календар на българския парламент по какъв начин счита да движи законодателната активност оттук насетне ", сподели още президентът от Брюксел.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР