ГЕРБ спечелиха европейските избори. Това сочат данните от проведените в

...
ГЕРБ спечелиха европейските избори. Това сочат данните от проведените в
Коментари Харесай

ГЕРБ печелят европейските избори, над 2/3 от гласоподавателите не отидоха до урните

ГЕРБ завоюваха европейските избори. Това сочат данните от извършените в неделя евроизбори у нас. Втори остават Българска социалистическа партия, следвани от Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и „ Демократична България “. Тези пет партии ще имат свои представители в идващия Европейски парламент.

ГЕРБ печели европейските избори с 29,8%. След тях се подреждат Българска социалистическа партия с 24,2%, Движение за права и свободи - 16,9%, Вътрешна македонска революционна организация - 7,8% и " Демократична България " с 6,3%, демонстрират данните от паралелното броене при 100% осъществяване на извадката на социологическа организация " Галъп ". Избирателната интензивност не надвиши 30%.

Според резултатите от паралелното броене при 100% осъществяване на извадката на социологическа организация " Тренд " ГЕРБ печели с 29%. Следват Българска социалистическа партия с 23,7%, Движение за права и свободи - 18%, Вътрешна македонска революционна организация - 8% и " Демократична България " с 5,8%.

Според данните на " Тренд " за ГЕРБ са дали своят вот както хора с висше обучение - 45,4%, по този начин и със приблизително обучение - 47,9%. За Българска социалистическа партия поддръжката е сходна, като 44,5% идва от висшистите, а близо 47% е поддръжката за партията от хора със приблизително обучение. За Движение за права и свободи най-голяма поддръжка са дали хора със приблизително и с ниско обучение. Най-много гласове за Вътрешна македонска революционна организация са пристигнали от хора с висше и със приблизително обучение. За " Демократична България " - 78,9% от гласовете, са от хора с висше обучение.

След формалното оповестяване на формалните резултати не закъсняха и първите политически мнения .-->
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари във Фейсбук на всички български жители, които са дали своят вот на тези избори. „ Благодаря Ви от сърце за поддръжката в този миг, тя ме стимулира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - единствено работа, работа и отново работа ”, написа той.

В централата на партията изказване направи лидерът на листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Мария Габриел .

Тя означи, че водената от тях акция е била позитивна. „ Работим, бъркаме, поправяме грешките си, само че връзката ни с хората и желанието ни Европа да бъде усетена и в най-малкото обитаемо място и да носи изгода и на най-младия и на най-възрастния ни беше силата “, акцентира Габриел.

От Българска социалистическа партия пък оповестиха, че са почнали редом проброяване на гласовете . Председателят на Националния избирателен щаб на Българска социалистическа партия Георги Свиленски разгласи, че партията е обезпокоена от ниската изборна интензивност на изборите. Днес се чака Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия да заседава, след което ще има и конференция.

Водачът на листата на Българска социалистическа партия Елена Йончева не направи коментар. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и претендент за евродепутат Сергей Станишев регистрира като уязвимост на Българска социалистическа партия , че вместо да се бори за разширение на въздействието, партията е делила твърдите гласоподаватели.
 
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ означи, че партията е провела една проевропейска положителна акция и поздрави партийните структури за работата им.

Той уточни, че Движение за права и свободи ще направи разбор и коментар на резултатите , когато те излязат публично. Карадайъ още веднъж удостовери и че няма да заеме пост като евродепутат. Подобно решение се чака и от втория в листата Делян Пеевски. Така тримата представители, които Движение за права и свободи ще изпрати в Брюксел, остават неразбираеми.



От Вътрешна македонска революционна организация регистрираха тежка предизборна акция и благодариха на всички, които не са се поддали на провокациите и клеветите по техен адрес и са ги подкрепили. Лидерът Красимир Каракачанов съобщи, че подкрепилите ги 8% българи са решили, че „ в бъдещият Екологичен потенциал би трябвало да има европейски представители от България, които да не се чудят към кои фамилии да се прикрепят и да се усмихват мазно “.

Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки насочи предложение към всички определени за евродепутати да се съберат и да си раздадат дилемите, които би трябвало да изпълнят.

Водачът в листата на „ Демократична България “ Радан Кънев съобщи, че от предварителните резултати на вота излиза наяве, че в България има опция и тя не се назовава Българска социалистическа партия.

Изборният ден мина относително умерено, като в 10 секции в страната поради механически проблеми, машинното гласоподаване бе прекратено. 140 са подадените тъжби и сигнали за нарушавания в деня на вота. От прокуратурата оповестиха, че се събират доказателства по 18 досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР