ГЕРБ ще криминализира фалшивите новини и ще наказва фалшивите новинари?

ГЕРБ ще криминализира фалшивите новини и ще наказва фалшивите новинари? ...

Държавата на КПКОНПИ и фалшивите новини.


ГЕРБ ще криминализира фалшивите новини и ще наказва фалшивите новинари? Каква добра новина! Разпространението на Истината ще попадне във ведомството на Гешев, а това на Специализираната истина – в специализираните ведомства на Гешев.

Така ще се разрешат всички проблеми, защото прокуратурата ще се превърне от Господар на Истината за престъпленията в Господар на разпространението на Всяка истина. И Повелител на лицата, които имат право да я разпространяват.

За ролята на господарите на разпространението (независимо на какво) можем да съдим и по примера с разпространението на вестниците. Следващата крачка ще бъде регулирането на въпроса кой и кога може да пита за истината. И криминализирането на нарушенията. И ще настъпи период на стабилност на истината.

Защо новината е истински добра? Защото ще се установи по прокурорски път, че май разпространителите не са изкривили новините, а те са си криви от източника. И понеже ведомството на Гешев ще уведомява публиката за резултатите от дейността си, ще блесне истината за точно отразяване на произведена неистина. И ще се постави въпросът за отговорността на производителите на неистини, и особено на институционалните производители.

Под "институционални производители" разбирам такива, които по закон са длъжни да казват само истината, защото институцията, която представляват или олицетворяват, не може да функционира без нея. А под "изнасяне на истината" разбирам онова, което в правото се разбира като изнасяне на истина – задължение за оповестяване само на проверени факти, задължение за изчерпателност на всички проверени факти, включително неизгодните за институцията (забрана за премълчаване на факти) и задължение за неизнасяне на непроверени факти.

Източник: mediapool.bg