ГЕРБ ще изготвят предложение общините и държавата, които предоставят помещения

...
ГЕРБ ще изготвят предложение общините и държавата, които предоставят помещения
Коментари Харесай

Менда: Общините да дават безплатно партийни офиси

ГЕРБ ще изготвят предложение общините и страната, които дават пространства за политическите партии, да ги отдават безплатно, заяви през днешния ден пред кореспонденти в Народното събрание ръководителят на комисията по бюджет и финанси и народен представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова. Поводът за изказването пред медиите е провелата се по-рано през днешния ден среща с представители на парламентарната група на Движение за права и свободи.

„ Това значи, че партиите ще имат опция да имат офиси, без да заплащат за тях, ще имат дотация от един лев, с която ще могат да поемат разноските за административния личен състав. Колкото до другите им разноски - ще си търсят поддръжка от разнообразни типове спонсори - физически и юридически лица ", сподели Менда Стоянова.

Иначе ГЕРБ са съгласни с предлагането на Движение за права и свободи за отворено финансиране на политическите партии, само че остават твърдо зад предлагането си за дотация от един лев.

Менда Стоянова изясни, че предлагането на Движение за права и свободи, което към този момент е импортирано сред първо и второ четене за промени в Закона за държавния бюджет, е за нула лв. финансиране от страната и опция партиите да се финансират от други източници - дарения от физически и юридически лица. " Говорихме с тях, само че ние оставаме на нашата позиция, считаме че един лев или това, което ние сме внесли, е това, което ще пазиме в зала ", изясни Стоянова.

Менда Стоянова посочи, че законодателни промени ще бъдат направени във връзка с отвореното финансиране. " Един лев е в действителност ниска дотация и няма по какъв начин партиите да бъдат по едно и също време с това лимитирани да получават каквито и да било дарения, както е сега ", сподели тя.

По думите на Стоянова американският модел на финансиране изисква да се създадат промени, които да дадат опция физически и юридически лица да подаряват на партиите при цялостна бистрота, попълване на декларациите за генезис и качване на въпросните заявления в указател на Сметната палата.

На въпрос дали обмислят да бъде въведен таван за даренията, Стоянова разяснява: " Не виждам причина да има таван на средствата. " Менда Стоянова посочи като мотив попълването на декларациите за произхода на средствата пред Сметната палата.  Като цяло предлагането за отворено финансиране на партиите и опцията за приемане на дарения тя дефинира като " стъпка към изсветляването на партиите ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР