ГЕРБ се оправдаха за предложения мораториум със задна дата от

...
ГЕРБ се оправдаха за предложения мораториум със задна дата от
Коментари Харесай

ГЕРБ се оправда за необмисления мораториум с БСП, ДПС поиска отмяната му

ГЕРБ се оправдаха за оферти мораториум със задна дата от 1 януари 2021 с Българска социалистическа партия. Социалистите ги нарекоха нагли. Това стана ясно от изявлението на депутата Тома Биков след старта на полемиката по редактираното проекторешение. Мнозинството предлага мораториумът върху цените на тока, водата и парното да влезе в действие от деня на обнародването му в " Държавен вестник " и да е в действие до 31 март 2022 година, оповестиха от Политическа партия.

" Мъглата стартира да се размърдва и зад нея се вижда още една мъгла ", съобщи Биков и попита кой ще готви новите енергийни ограничения през идващите три месеца - държавното управление, министърът на енергетиката или краткотрайната комисия. Той прикани в Народно събрание да пристигна или министър председателят, или енергийният министър, или началникът на кабинета на Кирил Петков, с цел да обяснят каква им е концепцията по озаптяването на цените и какви ограничения ще подхващат.

" Като виждам по какъв начин с лека ръка се постановат мораториумите от през днешния ден за на следващия ден, не може по този начин да постановяваме ограничения... Ама не знаем кой ще носи отговорност. Един съвет - виждам, че сте тръгнали след Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия могат единствено да ви докарат до някакъв банкрут ", предизвести депутатът от ГЕРБ.

" Ние слушахме Гьоков и Нинова и предложихме, а вие всичките го приехте, апелирам ви, в случай че би трябвало да пристигна министърът на енергетиката, да пристигна и да каже на следващия ден ще вършим това, на 31 март чакаме подобен резултат, действително този мораториум е до 1 юли, тъй като тогава се трансформират цените, разяснява Биков.

От Българска социалистическа партия парираха офанзивата. " Учудвам се на вашата безочливост ", реагира Георги Свиленски. Председателят на ПГ на левицата упрекна ГЕРБ, че точно те са докарали страната до днешното й положение. " И обстановката, в която докарахте бизнеса - да не може да си заплаща тока, жителите да не могат да си заплащат. Вие доведохте до банкрут страната. Вчера кой предложи този мораториум да е от 1 януари? Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Политическа партия или вашият ръководител? И заставате тук и казвате кой да носи отговорност? Няма да позволим да хвърляте вашето незнание вашата непросветеност върху ръководството ", изригна Свиленски.

От Движение за права и свободи пък непосредствено предложиха анулация на мораториума и упрекнаха болшинството в лобиране. " Знаете ли на кого са огромните фотоволтаични централи? И ГЕРБ го знаят, и вие го знаете. Ако желаете да им дадете на огромните зелени централи 250 милиона за три месеца, само че този път няма да е от неведение, ще сте дали пари на американските централи, на Прокопиев и другите ", предизвести Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. Той упрекна пленарната зала, че е прогонила вложителите за половин година напред. Не може да се постановат мораториуми, те са за банановите републики, установи той.

Депутатите подеха самодейност и за броене кой има бизнес с ВЕИ.

От " Възраждане " оповестиха, че 160 депутати в пленарната зала имат такава връзка, а от Българска социалистическа партия пък напряко приканиха да стане прав всеки народен представител, който няма отношение към бизнес със " зелена сила ". В коментар Рамадан Аталай заключи: " Аз не знам за какво от Българска социалистическа партия не станаха ".

" От два дни социалистите са в ръководството и към този момент имаме руска власт, плюс електрификация ", направи своя прочит Любен Дилов-син. Депутатът от ГЕРБ пък предложи на ръководителя на Народно събрание да пусне депутатите в коледна почивка, през това време болшинството с кабинета да се събере на семинар на Боровец и да сондира позиции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР