ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция в област Смолян с доверие

...
ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция в област Смолян с доверие
Коментари Харесай

ГЕРБ–СДС води на изборите в Смолян

ГЕРБ-СДС резервира лидерската си позиция в област Смолян с доверие от 26,83 % от гласувалите на предварителните парламентарни избори на 2 октомври. Втора политическа мощ е Движение за права и свободи с 25,38%, третата позиция е за „ Продължаваме промяната “ с 17,56%, а на четвърто място е „ Българска социалистическа партия за България “ с 10,41%. Резултатите са при 99,63% обработени секционни протоколи. Възраждане получава 5,66%, а партията на Стефан Янев 3,56%. За Демократична България своя глас в района са дали едвам 3,41 %. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа в общините Смолян, Баните, Доспат, Златоград и Неделино, като в първите три се ръководят от кметове на ГЕРБ. Движение за права и свободи са водачи в общините, където имат също кметове – Мадан, Рудозем и Борино, като и в Девин. С близо 2 000 гласа спад на тези избори, по отношение на вота през ноември 2021 година имат от „ Продължаваме промяната “, както и от Българска социалистическа партия. „ ИТН “ се срутва до 1 300 гласа, като преди два мандата имаха и народен представител от района. Ръст с близо 1 000 гласа бележи Движение за права и свободи, а ГЕРБ-СДС си резервира доверието.

Предизборния ден в Смолянско мина умерено, без обилни нарушавания. В Районна изборна комисия бяха подадени единствено три тъжби, като едната от тях се отнасяше за непозволени дейности от страна на чиновник на Министерство на вътрешните работи, охраняващ изборна секция в община Мадан. Сигналът е препратен по подготвеност към Районната прокуратура в Смолян. Другите две тъжби са по-скоро свързани с организационни проблеми като размера на кутиите за контролните разписки и съществуване на номерация върху машина за гласоподаване, осведоми още ръководителят на РИК – Смолян Росица Чакърова.

„ Няма нещо фрапиращо, открито като нарушаване. Нормален избирателен ден “.

На този стадий сигурни депутати от 22 – ри Многомандатен избирателен регион са доктор Красимир Събев от ГЕРБ-СДС и Хайри Садъков от Движение за права и свободи. Вероятността Михал Камбарев от „ Продължаваме промяната “ още веднъж да е депутат от Смолянско е огромна, само че цялостна не популярност витае на този стадий за четвъртия мандат. Най-вероятно той бъде избран след оповестяването на окончателните избори. Възможностите са две, или втори мандат за някоя от първите две партии или влиза лидер на листа на парламентарно показана мощ с минимален излишък от района.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР