ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ с близо 8% преди вота на

...
ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ с близо 8% преди вота на
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ-СДС води с близо 8% пред ПП-ДБ - какви са електоралните нагласи

ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ с близо 8% преди вота на 9 юни за Национален и за Европейски парламент. Това демонстрира проучване на " Алфа Рисърч " преди старта на предизборната акция. То е извършено сред 25 април и 2 май. Проучването е направено измежду 1000 пълнолетни българи от цялата страна посредством директно стандартизирано изявление. То е осъществено със лични средства.

Според проучването на " Алфа Рисърч " стартовите позиции на партиите преди изборите за Национален парламент демонстрират, че ГЕРБ- Съюз на демократичните сили биха взели 25,4 на 100 от гласовете. Според " Алфа Рисърч " те влизат в изборите с доста висока готовност на своите симпатизанти. На второ място, с по-отслабени позиции за този избор съгласно социолозите, са ПП-ДБ със 17,5%. Следват Движение за права и свободи - с 14,9 на 100 гласовете, и " Възраждане " с 14,6 на 100. Те са с доста изравнени позиции. Българска социалистическа партия е с 8,5% поддръжка, а Има Такъв Народ - с 5,2 на 100. Под чертата остават " Солидарна България ", " Синя България ", " Левицата ", " Български напредък ".

" Имаме на пръв взор идентична картина, само че толкоз дребни разлики като се загледаме, че всяка смяна и в интензивността, и в претекстовете на хората да вземат участие, може да провокира основни разбърквания в цялата картина ", предизвести в  Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ".

Според проучването предстоящата изборна интензивност за Национален парламент е 40%, а за Европейския парламент - 35 на 100.

Разликата идва от това, че на евроизборите няма да гласоподават нашите сънародници в страните отвън Европейския съюз - Турция, Англия, Съединени американски щати.

" Фактът, че двата типа избори са събрани в едно, в действителност леко активизира присъединяване за Европарламента. Към момента ние го измерваме на към 2,3 млн. дали своят вот. Това е малко над последните евроизбори преди пет години, когато имаше 2,1 млн души ", сподели Геновева Петрова от " Алфа Рисърч ".

При евроизборите ГЕРБ-СДС също води с 25,1 на 100 от гласовете, следват ПП-ДБ с 18,5%. " Възраждане " с 14,8% изпреварва Движение за права и свободи, които имат 14,4% поддръжка. Това евентуално е поради ограничаването за гласоподавателите отвън Европейски Съюз. Следват Българска социалистическа партия с 8 на 100 от гласовете, Има Такъв Народ - с 4,8 на 100, " Синя България ", " Солидарна България ", " Левицата " и " Български напредък ". Що се отнася до броя на евродепутатите - към сегашния миг ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ще ги запазят, а " Възраждане " може да ги усили.

" Българска социалистическа партия би била огромният губещ, тъй като тя все още има петима евродепутати, които обаче ще бъдат по-малък брой ", предвижда Геновева Петрова.

Прагът за влизане в Европарламента е по-висок, по тази причина към този момент други обединения нямат да имат евродепутати.

Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от кавги и персонални обвинявания, за голямото болшинство от българските жители тези битки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми.

Топ три на тематиките, за които хората желаят да чуят уговорките на политиците в актуалната акция, са: корупция, ниски приходи, опазване на здравето. Демографията, българското произвеждане и пътната инфраструктура са идващите значими проблеми, по които гласоподавателите чакат съответни решения.

Началото на предизборната акция 2 в 1, за Национален и Европейски парламент, обрисува най-малко три интриги, чиито отговори ще бъдат търсени до последния миг:
Избирателна активност – рухване под актуалните ѝ равнища може да докара до по-съществени промени в резултатите; по-голям брой гласуващи освен би нараснал публичната легитимност на новите депутати, само че и би понижил силата на следения избор. Колко политически сили ще могат да образуват държавно управление. Към момента е слаба вероятността да има болшинство от две парламентарни групи. Колкото повече партии влязат в Народното събрание, толкоз по-трудно ще става това. Ще набъбнат обаче и математическите (не безусловно политическите) благоприятни условия за съдружни комбинации. Ще докара ли дисперсията на лявото до пораждане на конкурентен ляв политически индивид в Народното събрание, или както и при дясното, този избор за дълго ще остане неизползван.
Настоящото проучване е извършено в интервала 25 април – 2 май 2024 година от " Алфа Рисърч ", разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР