ГЕРБ-СДС влизат в надпреварата за парламентарните избори като фаворити с

...
ГЕРБ-СДС влизат в надпреварата за парламентарните избори като фаворити с
Коментари Харесай

Алфа рисърч: ГЕРБ-25.4%, ПП-ДБ-17.5%, ДПС-14.9%, Възраждане-14.6%

ГЕРБ-СДС влизат в конкуренцията за парламентарните избори като любимци с гласовете на 25,4% от твърдо решилите да гласоподават. Избирателите им се отличават с висока готовност, втората най-силна след тази на Движение за права и свободи симпатизантите. Това са изводите от социологическо проучване на организация " Алфа рисърч ", извършено в интервала 25 април – 2 май 2024 година измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна.

ПП-ДБ започва със доста отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите обществени кавги. Към момента със 17.5% запазва второто място в желанията на гласоподавателите, само че е на съвсем 8 пункта отдалеченост след ГЕРБ. Коалицията губи към 200 000 гласа от вота си през 2023г.

Движение за права и свободи (14.9%) и Възраждане (14.6%) са с на практика изравнени позиции на старта на акцията и с доста висока степен на готовност на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни интервали и с бързо привличане на избор на самите избори. При тях обаче може да се чака друга динамичност в границите на акцията.

Българска социалистическа партия е в лек низходящ тренд, само че с 8.5% от вота на гласоподавателите резервира преднина пред откъсналите се от нея „ дисиденти “ в лицето на Солидарна България (2.6%) и Левицата (1.9%).

Разрояването на лявото и триумфът на Ваня Григорова на локалните избори не могат да изключат по-съществена динамичност при тези политически субекти. Още повече, че и в този момент е налице забележителен продан на гласоподаватели сред Възраждане, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, Левицата и Солидарна България. 

За други партии биха дали своят вот 5.6% от гласоподавателите.

Според данни на парламентарните избори биха дали своят вот 40% от гласоподавателите - 2.6, 2.65 млн. души.

Двата типа избори, събрани в едно, активизира гласуването на евроизборите. В евроизборите право на гласоподаване нямат наши съграждани в страни отвън Европейски Съюз. Това прави разлика от близо 5 пункта, обясни Геновева Петрова.

Очаквано ГЕРБ - СДС влизат с предстоящи позиции. Те влизат с доста висока готовност на своите симпатизанти.

ПП-ДБ влиза с по-отслабени позиции в този избор. Към момента резервират втора позиция. 

ДПС и " Възраждане " са с изравнени позиции. Третото място е позиция, за която до последно ще има напрежение.

" ИТН " има късмет да бъде показана, уточни още Геновева Петрова.

Относно Евроизборите, тя разяснява: ГЕРБ - СДС ще запазят същия брой евродепутати - шестима. Към този миг Движение за права и свободи, " Възраждане " и ПП-ДБ ще имат по трима, Българска социалистическа партия - двама.

Проекцията на вота за Европейски парламент измежду твърдо решилите да гласоподават възпроизвежда в общи линии вота за Народно заседание, с няколко по-интересни разлики:

- по-висока готовност на ПП-ДБ (до 18.5%), при опазване на вота за ГЕРБ (25.1%) и като резултат, известно затваряне на ножицата сред тях – до 6.6%.

- леко оттегляне на Движение за права и свободи (14.4%) пред Възраждане (14.8%), само че двете партии още веднъж са с близки позиции.

- съмнение във вота за Има Такъв Народ (4.8%) и висок риск за партията да остане под по-високия предел за европейския избор (5.88%).

- в голяма степен ГЕРБ и Движение за права и свободи ще запазят броя на своите евродепутати.

- " Възраждане " ще усили вота на националистите, показани в предходния Европарламент от Вътрешна македонска революционна организация.

- Българска социалистическа партия ще е огромният губещ, като най-вероятно три от неговите предходни мандати ще отидат към ПП-ДБ.

С наближаването на изборите заявената изборна интензивност леко нараства.

Готовност да гласоподават за Народно заседание декларират към 40% от пълнолетните жители, или почти 2 млн.600 хиляди – 2 млн.650 хиляди души.

Кампанията може да усили техния брой, като го приближи до присъединяване на парламентарните избори през април предходната година, т.е. към 2 700 000, показват създателите на проучването. 

Вотът за европейските избори се обрисува като по-слаб спрямо националния  (около 35%, или към 2 300 000 души), само че по-висок от този през 2019 година, когато до урните са отишли малко под 2 100 000 жители.

Проблемите пред страната

Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от кавги и персонални обвинявания, за голямото болшинство от българските жители тези битки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми. Топ три на тематиките, за които хората желаят да чуят уговорките на политиците в актуалната акция са: корупция, ниски приходи, опазване на здравето.

Демографията, българското произвеждане и пътната инфраструктура са идващите значими проблеми, по които гласоподавателите чакат съответни решения.

Данните са от последно проучване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 25 април - 2 май, осъществено със лични средства измежду 1000 пълнолетни жители.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР