ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента

...
ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента
Коментари Харесай

ГЕРБ върнаха мандата за правителство, Радев връчва следващия другата седмица

ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев 3 дни, откакто го получиха. Решението беше взето на Изпълнителна комисия с присъединяване на водача на ГЕРБ рано тази заран.

До днешното връщане на мандата се стигна, откакто в два поредни дни в Народното събрание първо в сряда от " Демократична България ", а по-късно през вчерашния ден и от " ИТН " отхвърлиха отправената им покана за диалози. Предложеният за министър председател Даниел Митов упрекна през днешния ден тези две партии в политическа безнаказаност и надменност. А президентът съобщи, че чака всички политически сили да употребяват времето до връчването на идващия изследователски мандат за разговор.

В 10.30 ч. обединението ГЕРБ-СДС върна получения дни по-рано мандат за сформиране на държавно управление след отхвърли за съвещания с тях от страна на " Демократична България " и " ИТН ".

" Бяхме готови с екип, бяхме готови с политики, с диалози за политики, само че за жалост политическите партии, с които смятахме, че можем да водим диалози, за мен надменно и безконтролно значително демонстрираха политическа незрялост и отхвърлиха диалози с нас ", съобщи Даниел Митов.

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на " ИТН " в идващите дни.

" Надявам се предоставеното време да бъде вложено в разговор и създаване на доверие сред политическите сили. България има потребност от устойчиво държавно управление, излъчено от българския Парламент на основата на споделени правила и цели, тъй като единствено законно държавно управление, което се употребява с доверието на обществото, може да изведе България от рецесията ", сподели президентът.

Решението на ГЕРБ-СДС да върне мандата пристигна след ранно утринно съвещание на Изпълнителната комисия на партията с водача и министър председател в оставка Бойко Борисов, който разяснява отхвърли на " Демократична България " и " ИТН " за диалози.

" Най-лесно е да откажеш диалог и среща. Защо? Защото там, на такива срещи, би трябвало да дадеш мотив " за " и " срещу ". Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата с проектосъстава на държавното управление. Но българските жители съумяха да видят по какъв начин би изглеждал наш кабинет в такава революционна, в кавички, споделям, обстановка, тъй като революцията свърши единствено за няколко дни ", разяснява министър председателят в оставка.

Според Борисов, и идващите партии няма да излъчат държавно управление, което чертае небосвод към нови предварителни парламентарни избори.

" Те няма да създадат държавно управление. Страх ги и няма да покажат държавно управление. Те няма да постъпят отговорно като нас. Да кажат: Слави Трифонов - министър председател, вътрешен министър този, външен. Да не приказваме за лъжите за мажоритарен избор. Татко ще им купи колело, но по-нататък. Що?! Имат брутално болшинство - 165 депутати. Веднага се хвърлиха в изборния закон. Приемат им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите. И в случай че това е задачата, да създадат доживотно служебно държавно управление, това е към този момент директна офанзива на демокрацията. Те няма да се оправят с това, което приказват - за електронно гласоподаване, по пощите, ще създадат огромен проблем ", сподели още министър-председателят в оставка.

Според Борисов, народът е дал своя вот за ГЕРБ, само че и партии, които да ги управляват.

" Народът сподели по този начин. ГЕРБ би трябвало да е в ръководството. Под каква форма - не знам. И второ сподели - ГЕРБ би трябвало да бъде следен от тези партии, от петата, четвъртата в Народното събрание. Сиреч, не ни даде превес. Не може ние като сме споделили първи, той народът не ни е споделил - ето, оставайте да управлявате. Той е споделил - да, доста направихте, само че и доста би трябвало да измененията и да извършите ", добави Борисов.

Оттук нататък топката е в ръцете на " ИТН ", обявиха от ГЕРБ-СДС след връщането на мандата.

" Политическата отговорност оттук насетне лежи върху тях и ние ще реагираме по метода, по който те работят ", сподели Даниел Митов.

" Считаме, че това е задоволително изпитание от наша страна, положихме старания, поканихме партиите, с които смятахме, че можем да имаме допирни точки по стратегия и цели, и желаем триумф на идващите ", съобщи Десислава Атанасова.

От ГЕРБ са изразили своите терзания пред президента, свързани с ограниченията за излизане от рецесията, които не са в полезрението на Парламента сега.

Даниел Митов и Десислава Атанасова разясниха, че нямат визия дали от " ИТН " ще предложат кабинет, тъй като диалозите се водели подмолно. Ако въпреки всичко това се случи, ще решат дали да дадат поддръжката си според от показаната от партията на Слави Трифонов визия за бъдещето на България.

Държавният глава ще връчи идващия изследователски мандат другата седмица.

Репортери: Ирина Цонева и Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР