ГЕРБ-СДС спечели изборите за 48-то Народно събрание. Коалицията зае първото

...
ГЕРБ-СДС спечели изборите за 48-то Народно събрание. Коалицията зае първото
Коментари Харесай

Изборите минаха: А сега накъде?

ГЕРБ-СДС завоюва изборите за 48-то Народно заседание. Коалицията зае първото място с 25,33% от гласовете и се завръща на върха след 2 вота, в които не съумяха да се преборят с съперниците си „ ИТН “ и „ Продължаваме промяната “.

Именно второто място е за „ Продължаваме промяната “ с 20,20%, Движение за права и свободи събра 13,76% от вота,

„ Възраждане “ са четвърти с 10,17%, а Българска социалистическа партия – пети с 9,30 на 100. След тях се подреди „ Демократична България “ – 7,44%.

Последната седма партия в Народното събрание е на групировката на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев „ Български напредък “ с 4,62%.

Победителят е явен, само че следва най-трудното. Съставяне на ново държавно управление.
Дори Борисов знае, че това е съвсем невероятно
„ ГЕРБ е съумял да вземе изборната победа по разпоредбите на политическите му съперници, само че никоя партия не е получила право да ръководи независимо “. Това съобщи водачът на партията Бойко Борисов, като изрази мнение, че посредством резултатите народът е изпратил сигнал за потребност от политически консенсус. „ Народът на никого не даде независимо право да ръководи. Народът сподели „ Стига сте враждували, намерете метод, тъй като всички гласоподаватели страдат еднообразно “, добави той.

Борисов добави, че разпределението на депутатите сред седемте партии, минали бариерата за влизане в Народното събрание, вещае мъчно образуване на държавно управление с мандата на ГЕРБ.

„ Не виждам някакъв излаз – вид, в който ГЕРБ, дружно с Движение за права и свободи или с Янев, или с „ Възраждане “, да ръководи, в случай, че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия с всичките си поръчки. Но не виждам и различен вид за ръководство.

Ако те ни откажат на нас, ние ще откажем на тях “, разгласи Борисов.
„ Ако ГЕРБ ни поканят на договаряния – ще откажем “
В това пък е безапелационен съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков.

„ Имаме ценностно друго схващане от ГЕРБ как се води политика – корупционният модел беше станал нещо нормално. Тези хора би трябвало да се реформират, да се трансформират, и да имат различен ценностен модел на ръководство. Няма по какъв начин да се събудим и да кажем „ Делян Пеевски не е проблем “, или пък моделът, по който ръководят цели браншове в страната.

Конструктивна съпротива ще бъдем в идващия парламент, ще бъдем бдителни, и когато нещо има смисъл, няма да сме там, единствено с цел да сме на „ макар “. Първата политическа мощ носи голяма отговорност – когато хората са ти дали своят вот да си номер 1, ти носиш отговорност да формираш държавно управление. Политическа партия не си мени мненията преди и след изборите, имаме ясна визия и идея. Ще откажем поканата на ГЕРБ за сформиране на държавно управление.

ГЕРБ имат доста огромен избор – преди изборите споделиха, че с Движение за права и свободи ще са логически съдружен партньор; също и със „ златния “ пръст от „ Възраждане “ “, безапелационен е Петков.
Ключът се държи от „ Възраждане “
Върви ли България към нови избори, или ще има постоянен кабинет? Това е главният въпрос в политиката сега. Парламентарните избори, извършени на 2 октомври, дават единствено един сигурен отговор.
Победител е ГЕРБ-СДС. Нищо повече.
Съставянето на постоянно държавно управление би било доста мъчно, на фона на продължаващите нападки сред обособените обединения. Единствените, които могат да се броят за сигурни съдружни сътрудници на ГЕРБ, са Движение за права и свободи. За да съберат 121 депутата обаче, би трябвало да се включи още някой.

Председателят на „ Български напредък “ Стефан Янев разгласи, че партията му е подготвена да договаря с всеки, само че даже и с неговите 12 депутата няма по какъв начин да се събере болшинство – с ГЕРБ и Движение за права и свободи стават 115.

Редовен кабинет с мандат на „ Продължаваме промяната “ също е съвсем невероятно да бъде формиран. Там обединението е сигурна с Българска социалистическа партия и „ Демократична България “. Но даже към тях да се прибавят 12-те от „ Български напредък “, народните представители стават едвам 110.

Така ключът към сформиране на ново държавно управление остава най-бързо прогресиращият политически състезател – „ Възраждане “.

Костадин Костадинов ще разполага с общо 27 народни представители, които могат да запълнят изчезналите части както на ГЕРБ, по този начин и на „ Продължаваме промяната “.

Дали обаче от „ Възраждане “ ще се схванат с някоя от водещите обединения, или ще работят на правилото „ Сами против всички “ – следва да се разбере.

„ Нямаме допирни точки с нито една партия. Основното нещо, което ни интересува, е националният интерес, а не личността. Единственият, с който можем да бъдем, е българският народ “, показва самият Костадинов.
Новият състезател е подготвен за договаряния с всички
Най-новата партия „ Български напредък “ влиза в Народното събрание с най-евтината предизборна акция.

„ Ние сме най-малката парламентарна група. Но в действителност присъединяване в политическия живот и в Народното събрание не разделя партиите на огромни и дребни, а на такива, които оферират решения, и такива, които не оферират решения. Съставянето на държавно управление би трябвало да е отговорно държание на всички политици и на всички парламентарно показани партии. Това мое виждане не се е трансформирало. Очертаващият се зимен сезон с композиция от рецесии изискват от всички нас на политическото поле, да намерим пътя към разговора. Посланието на българските жители – при тази ниска изборна интензивност и при този вид парламент, който е без ясно болшинство – очевидно е „ седнете и се разберете “, уточни Стефан Янев.
Големият губещ
„ ИТН “ са огромният губещ в парламентарните избори за 48-то Народно заседание.

Партията на Слави Трифонов, която бе поредно втора и първа политическа мощ за 45-то и 46-то Народно събрание, продължава да губи свои симпатизанти и събра едвам 96 065 гласа, като остана отвън Народното събрание с 3,83%.

„ Уважаеми другари, скъпи другари, най-ценният подарък, който един човек може да направи на различен човек, е да му се довери. Доверието е скъп подарък. Важен подарък. Най-важният подарък. На всички, които гласоподаваха за „ ИТН “ и ни се довериха – благодаря от мое име и от името на моите сътрудници. И на всички, които ни поддържат, и на всички, които злорадстват, ще кажа единствено: Всичко занапред следва “, бе коментарът на Слави Трифонов.
Българите в Канада и Съединени американски щати желаят „ Промяната “ на власт  Изборите минаха: А в този момент накъде?
Продължаваме промяната “ печелят безапелационно в Съединени американски щати. Сн.: БГНЕС

„ Продължаваме промяната “ е абсолютният победител в българския парламентарен избор в Съединени американски щати. За групировката на Кирил Петков и Асен Василев са дали своят вот общо 4512 души или цели 44,88% от гласоподавателите в Щатите. Втори са „ Възраждане “ с 18,31%, а трети – „ Демократична България “ с 15,08%.

Общо 10 247 българи са упражнили правото си на избор в Съединени американски щати. Най-много са в Илинойс, където единствено в Дес Плейнс са дали своят вот 1099 души. От тях съвсем половината са дали своят вот за Политическа партия – 516 души. Втори са „ Възраждане “ със 150 гласа.

В Канада до урните отидоха 2953 българи. От вота излиза наяве, че две партии са желани от хората. На първо място там е „ Продължаваме промяната “ с 33,14% от гласовете, а втори са „ Възраждане “ с 31,56 %. Само 46 гласа разделят двете партии.

Политическа партия са получили 968, до момента в който „ Възраждане “ – 922 гласа.

Далеч обратно са останалите обединения. „ Демократична България “ събира 13,21%, ГЕРБ-СДС са с 10,96%, а „ ИТН “ са последни над границата на 4 % с 4,55%.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР