ГЕРБ-СДС не искат вот през зимата, а редовно правителство Седмица

...
ГЕРБ-СДС не искат вот през зимата, а редовно правителство Седмица
Коментари Харесай

Партиите ги е страх да говорят за избори, ГЕРБ-СДС с оферта за немски кабинет

ГЕРБ-СДС не желаят избор през зимата, а постоянно държавно управление
Седмица за диспути по изборните промени предлага Борисов

Поне седмица за нови диалози по изборните правила и връщането на хартиената бюлетина и договаряния за немски модел на държавно управление с ясно написана стратегия със периоди и отговорности на всеки участник.

С това предложение водачът на ГЕРБ Бойко Борисов опита в неделя да върне партиите към разговор, откакто в четвъртък и петък измененията в изборните правила стигнаха до нервност и пробутване на нови дебели червени линии.

Седмица диалози пред камери за изборните правила предложи в неделя Бойко Борисов в отговор на настояването от страна на “Промяната ” и Демократична България да се сътвори специфична комисия за измененията в кодекса. И обвърза изборните правила с опциите да се сътвори държавно управление.

Пред вас, пред камерите - сядат парламентарните групи с IT експерти, които да могат да изчистят всички подозрения във флашката, в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите съмнения към хартията, ние – към кода.

Има 4 години да управляваме, тъй че безусловно съм “за ” една седмица пред камерите, обясни предлагането си водачът на ГЕРБ.

Борисов настоятелно подсети на останалите партии, че хората желаят да бъде формирано ново държавно управление. Като даде и своето виждане за формулата.

Първо би трябвало да се направи документ, към който да се обединят партии, механически. След това с какви хора - ярки политически лица или специалисти. Под този документ, с проекта, да речем, със обществените претенции на госпожа Нинова, с нашите, с на Политическа партия, само че да е подписано. И всяко решение на този идващ кабинет, който би трябвало да имаме волята всички да съществува, Народното събрание да не му дава поддръжка, в случай че не е вкарано в този проект, обясни Борисов. Той акцентира, че това е работещо в Германия, където се събират, “подписват 150-200 страници документ и по-късно единствено това гласоподават партиите от обединението ”.

Докато всичко не бъде контрактувано обаче, Борисов ще се пази от диалози за поддръжка на мандати за сформиране на кабинет. Бившият министър председател не пропусна да подчертае, че е “мъдър човек с опит ”, също така към този момент 3 пъти е правил кабинет, до момента в който “Промяната ” за 6 месеца са съумели да изгубят два съдружни колегата, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, и в този момент били в изолираност дружно с Демократична България.

Без постоянно държавно управление в зимата нито едно решение няма да може да се вземе. Ние можем да съберем 137 гласа, само че това значи нестабилна страна.

Аз не желая нестабилна страна, в тази рецесия би трябвало да имаме непоклатимост, настоя Борисов. Той предизвести, че с изострянето на тона Политическа партия и Демократична България тласкат страната в безпорядък. А предлагането за седмица разискване, на което съвносители да са ГЕРБ и другите две обединения, било протегната ръка.

Борисов разяснява и акциите пред домове на политици, откакто в петък Йордан Цонев от Движение за права и свободи се включи отдалечено от вкъщи си, вместо да отиде до малкия екран поради акция на протестиращи. Лидерът на ГЕРБ предизвести, че всяка партия може да си събере хора и да направи същото и това най-после ще ескалира в революция. Всяка партия да си събере 300-400 шпицкоманда и къде дойдат - пердах. С какво право звънят по звънците, това ли е народна власт? Да търсим взаимни отстъпки, би трябвало да се смирим и да създадем държавно управление. Техническо ли, експертно ли, с който и да е, категоричен бе някогашният министър председател.

Новата оферта на ГЕРБ-СДС пристигна в деня преди Демократична България да отидат на съвещания при президента Румен Радев в понеделник. Позицията на хората на Христо Иванов е, че всевъзможни благоприятни условия за консенсус са взривени, само че все пак заобикалят да предложат диагноза “отиваме на избори ”.

Партиите са наясно, че хората ще санкционират тази политическа мощ, която провокира предварителни избори и поради това се пазят те първи да изискат избор през март.

Именно опцията да последват ориста на “Има подобен народ ”, която от първа политическа мощ с над 650 хиляди гласа се срина до под 4%, кара политиците към този момент въпреки всичко да мислят за някакви разновидности за държавно управление.

Кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС мъчно би получил нужната поддръжка, макар предлагането за “немска ” коалиция.

Очакваме да забележим ГЕРБ-СДС какво ще създадат, само че Демократична България няма да поддържат държавно управление с техния мандат. Очакваме Политическа партия с втория мандат да предложи формулата. Демократична България ще направи всичко допустимо да не се стигне до нови избори, само че не непременно, разяснява в неделя някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова. Лидерът Христо Иванов пък още веднъж заприказва за държавно управление на малцинството на Политическа партия и Демократична България, а останалите партии “да получат по нещо за поддръжката си ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР