ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България се договориха за

...
ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България се договориха за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха кабинет, вижте имената на министрите

ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " се договориха за имената на министрите в проектокабинета, който да бъде подсилен от двете политически сили, заяви " Дневник ".
Очаквано, първо министър председател ще бъде Николай Денков от " Продължаваме промяната - Демократична България " за девет месеца. През това време Мария Габриел от ГЕРБ ще бъде вицепремиер и министър на външните работи. В листата с кандидат-министрите, с който " Дневник " разполага, има разминавания по отношение на тези, които до късните следобедни часове през вчерашния ден се обсъждаха импровизирано в коридорите на Народното събрание.
Според източник от ГЕРБ до последно се разискват министрите на превоза и нововъведенията и растежа.
Най-късно в понеделник (5 юни) " Продължаваме промяната - Демократична България " би трябвало да върне, явно изпълнен, мандата на президента Румен Радев. Причината е, че той беше получен в понеделник (29 май), когато президентът разгласи втория мандат за дискредитиран и загатна, че не би трябвало да се предлага държавно управление е него, и по конституция би трябвало да бъде върнат след най-вече седем дни.
Министър на финансите се чака да е Асен Василев . Той имаше същия сектор и в кабинета " Петков ". Между двете договарящи страни към този момент се договарял и документ, който да подсигурява, че няма да има смени без учредения поради чутото в записа от Националния съвет на " Продължаваме промяната " от 21 май, в който се приказва за чистки в администрацията и службите за сигурност.
Министър на вътрешните работи се чака да е Калин Стоянов . Той беше назначен за шеф на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно държавно управление на Румен Радев, като заема поста и до през днешния ден. По неофициална информация той се счита за допустим и от ГЕРБ. Стоянов работи в системата на Министерство на вътрешните работи от 2003 година, като поредно заема изпълнителски и управителни длъжности в Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас, а от април 2018 година е шеф на отдел " Специални интервенции " при Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".
За министър на защитата е препоръчан Тодор Тагарев . Той беше длъжностен министър на защитата през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Той трябваше да бъде препоръчан за поста и в кабинета " Петков " след отстраняването на Стефан Янев поради позицията му за войната на Русия в Украйна, само че в последния миг беше повдигнат и определен Драгомир Заков.
Предложението за министър на околната среда и водите остава Юлиан Попов . Той към този момент е заемал този пост в служебното държавно управление с министър председател Марин Райков през 2013 година
Министър на енергетиката се чака да бъде Румен Радев . Той е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). До последно в коридорите на Народното събрание се говореше, че за поста ще бъде препоръчан депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България ", някогашен ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание, Радослав Рибарски.
За министър на районното развиване и благоустройството продължава да е номиниран Андрей Цеков (той също е измежду номинираните още от 2 май, когато " Продължаваме промяната - Демократична България " разгласи проектосъстав, по искане на ГЕРБ). Цеков беше зам.-министър на финансите, когато отпред на министерството беше Асен Василев. В уеб страницата на " Продължаваме промяната " е посочено, че Цеков е правист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, както и че има опит в ръководството на капиталовия развой и корпоративни структури.
Предложен за министър на земеделието и храните е Кирил Вътев . Той е притежател и шеф на месопреработвателната компания " Тандем-В ", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, някогашен неин ръководител.
За министър на образованието и науката е препоръчан проф. Галин Цоков . Той е на управителен пост е Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Справка в уеб страницата на висшето образователно заведение сочи, че е член на няколко професионални организации, измежду които " Съюза на учените в България " и " Българското педагогическо сдружение ".
Кръстю Кръстев по неофициална информация е предлагането, в съгласие сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на културата . Той е шеф на Драматичен спектакъл, Пловдив.
Предложен за министър на правораздаването се чака да е Емил Дечев . Той е сегашен заместник-министър на правораздаването (на този пост беше и по времето на кабинета на Кирил Петков). Преди това в продължение на близо 20 години той е арбитър в Софийския градски съд и в Софийския областен съд. Дечев е магистър по право, а кариерата му стартира като следовател в Столичната следствена работа през 1997 година. След което три години е арбитър в Плевенския областен съд. Дечев е някогашен ръководител на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите.
Милена Стойчева по последна информация е претендентът за министър на нововъведенията и растежа . Тя беше номинация за същия пост и в проектокабинета на проф. Николай Габровски през декември 2022 година. Стойчева е изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от световната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. До 2022 година е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании.
Предложението за министър на стопанската система и промишлеността по последна информация е Богдан Богданов . Той е изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ), назначен на поста през 2022 година от тогавашния министър Даниел Лорер. Богданов е бакалавър по финанси от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Учил е в Университета Уест Честър в Съединени американски щати. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Англия. Специалист по бизнес развиване с над 10-годишен опит. Работил е за български и задгранични компании с фокус в производства с развойна активност и висока добавена стойност, написа в биографията му показана при назначението му
Предложена за министър на труда и обществената политика се чака да бъде Иванка Шалапатова . Тя е изпълнителен шеф на фондация " За нашите деца ". Била е зам.-министър на труда и обществената политика през 2013 година
За министър на превоза по неофициална информация последно е договарян Георги Гвоздейков . Той беше шеф на държавното сдружение " България хели мед сървиз ", което трябваше да се занимае с организирането на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. Служебният кабинет го закри и трансферира активността му към държавния авиоотряд.
За министър на опазването на здравето импровизирано се счита, че е контрактуван проф. Христо Хинков . Той беше шеф на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Сменен е по време на ръководството на държавното управление на Кирил Петков, когато отпред на здравното министерство беше Асена Сербезова. Хинков е измежду специалистите, за които е посочено, че ще работят по политиките при формалното оповестяване на обединяването " Демократична България " ( " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване " през 2018 година
Предложението за министър на туризма се чака да бъде Зарица Динкова . Тя е част от Националния съвет на " Зелено придвижване ". Била е зам.-министър на външните работи в двете служебни държавни управления през 2021 година
Предложението за министър на електронното ръководство се чака да бъде Александър Йоловски . Той беше зам.-министър до момента в който отпред на ведомството беше Божидар Божанов от " Демократична България ".
Министър на спорта се чака да бъде Димитър Илиев . Той е прочут като рали първенец, беше кандидат-депутат от " Продължаваме промяната " на предходни избори. По време на кабинета " Петков " беше зам.-председател на държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", само че напусна и изясни, че е видял безхаберие и липса на воля в институциите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР