ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете
Коментари Харесай

Правителство ГЕРБ-ПП: Денков и Габриел премиери на ротационен принцип

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са подготвени да излъчат министър председатели от двете обединения на ротационен принцип. Това стана ясно по време на взаимна конференция на двете обединения.

" Сега, като е ясно, че няма по какъв начин мандатът им да има поддръжка от 121 депутати , предложихме на ГЕРБ да стъпим на стратегиите и на състава на държавно управление, който може да бъде прецизиран, и имаме и вицепремиер, и министър председател на ротационен принцип ", това съобщи акад. Николай Денков, съобщи Дарик.

Той разгласи по какъв начин тъкмо възнамеряват да се осъществя вторият мандат:

" ПП-ДБ ще предложи държавно управление , което може да има необятна поддръжка и да извърши всички условия и общи цели, свързани с участието на страната в Европейски Съюз, да осъществя цялостна правосъдна промяна. Правителството ще е с 18 месеца диапазон , като за първите 9 месеца министър председател ще съм аз, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В идващите 9 месеца министър председател ще е Габриел, а аз - вицепремиер ".

В идващите месеци държавното управление се ангажира:

► Да осъществя конституционна стратегия с промяна в прокуратурата и Висш съдебен съвет

► Да внесе бюджет с 3% недостиг

► Да започва законодателната стратегия

►Да съблюдава целите за приемането в Шенген и Еврозоната

►Да променим ИК, тъй че да се върне машинния избор

► Да променим състава на ЦИК, тъй че да се върне честността на вота на жителите

►Да изработим механизъм за попълване на състава на регулаторите и на хората с изминал мандат вътре за асортимент на персони с високи професионални и морални качества

Денков разказа обстановката като " извънредно сложна ". " След 5 следващи избори имаме усложнение да създадем постоянен кабинет и има действителна заплаха да отидем на последващи следващи избори без явен резултат ", сподели той.

" Поучени от опита на 48-ото Народно събрание - това, което направихме в актуалното 49-о Народно събрание е да предизвикваме законодателна стратегия, която да бъде допустима за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с концепцията да покажем, че имаме опция да управляваме страната, в случай че това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управническата стратегия, да стъпим на състава, който може да бъде прецезиран ", добави Денков.

Мария Габриел означи, че водейки договарянията, се видя, че устойчиво държавно управление сред първите две политически сили има опция да стъпи на здрава основа.

В 15:00 часаГабриел би трябвало да отиде при президента Румен Радев, с цел да върне първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър председател получи от президента досието с мандата на 15 май.

Вижте цялостния текст на декларацията, изпратен от ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има потребност от устойчиво държавно управление,за да излезе от актуалната политическа криза;за да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие;за да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална подкрепа;за да извърши всички условия, свързани с пълноправното и интензивно участие на страната в Европейския съюз, в това число Шенген и еврозоната,Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно заседание ще поддържа държавно управление, образувано спазвайки следните правила:

1.Вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство.

2. Министър-председател за първия интервал от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместител министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 9 месеца. В края на всеки от тези интервали, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател.

4. Правителството ще извършва съгласуваните законодателна и управническа стратегии.

5. Ще се приготвят и одобряват промени в Конституцията на Република България в разговор с всички парламентарни групи, в това число промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет.

6. Ще бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества.

7.Законодателната и управническата стратегия са приложени.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР