ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ кръстосаха шпаги в заключителен предизборен дебат пред

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ кръстосаха шпаги в заключителен предизборен дебат пред
Коментари Харесай

Остър дебат: ГЕРБ удариха ПП за инфлацията, те ги срязаха за пътищата

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ кръстосаха шпаги в финален избирателен спор пред Би Ти Ви. По трима представители от двете обединения сблъскаха хрумвания в три тематични кръга:

- Финанси, инфлация, бюджет и стопански ограничения
- Войната в Украйна и енергийната рецесия
- Социални и здравни политики, поръчки за съдружно ръководство и сформиране на постоянен кабинет, съществени цели в стратегиите.

От страна на ГЕРБ участници бяха Томислав Дончев, Делян Добрев и Десислава Атанасова от страна на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Лена Бориславова, Георги Ганев и Искрен Арабаджиев от страна на ПП-ДБ.

По най-горещата тематика - ограниченията против високите цени и инфлацията, Лена Бориславова съобщи: " Инфлацията е теговина за бизнеса и битовия консуматор. Предлагаме проект от 5 стъпки. Земеделието е сложено в трета глуха. България може да създава сама доста артикули и след една неприятна земеделска политика не е в положително положение и хората страдат ", сподели Бориславова.  

" Зависи човек по какъв начин гледа инфлацията - исторически е най-висока в последния век у нас, само че гледайки Европа единствено в Румъния е по-ниска от тук. Инфлацията е съсредоточена в питателните артикули и би трябвало да се развие производството, да се понижат разноските и българите да имат достъп до конкурентна среда ", добави я Ганев. 

" Ще стигнем до регулаторите. Майка ми има рожден ден, да я поздравя, че не можах преди предаването. Инфлацията не е статистически индикатор. Няма да спорим и да вадим данни къде е България в инфлацията - една от аргументите за домашната инфлация е късната отплата. Наред с инфлацията втори проблем са идващите години на дефицити, няма страна, която се развива устойчиво напред, генерирайки нов дълг ", сподели Дончев.   

" Не 5, а 50 ограничения да ни предложат от Политическа партия, не могат да овладеят инфлацията. Те няма да се оправят. Бяхме петата най-ниска инфлация, а в този момент сме на 22 място. Не имаме вяра, че ще се оправят с инфлацията, само че ние сме потвърдили, че можем. 10 поредни години инфлацията бе по-ниска от тази в Еврозоната. Заради Промяната имаме втори проблем с влизането в Еврозоната - дефицитът. Той би трябвало да е под 3%, а съгласно Велкова е 6,8%. Благодарение на сътрудниците се отдалечаваме, а не приближаваме ", сподели Добрев.  

" Очевидно с господин Добрев гледаме разнообразни данни за инфлацията. Само една година е била по-ниска от тази в Еврозоната. Що се отнася до бюджета - нали знаете, че има дълг и недостиг, които не пречат на икономическото развиване ", заяде се Ганев.

Дончев сряза сътрудниците си от Политическа партия и съобщи, че желаят да скрият от българите какъв брой бързо подвигат задълженията на страната. 

Според Искрен Арабаджиев казусът е в ниските заплати. Той извади линия, с която сподели и какъв брой " тънки са автомагистралите " у нас и ги съпостави със заплатите. 

" Тези 6 см. тук са изчезнал асфалт. Това са 300-те милиона, които би трябвало да се дадат за ремонт ", сподели той, показвайки прословутите линии на Политическа партия.  

" Дали липсва асфалт не е несъмнено, тъй като е изказване на министър-археолог ", отговори Дончев.  

" Качеството на пътищата е показателно ", съобщи Лена Бориславова.  

" Стига сте ни употребили за универсална индулгенция. Като не ви хареса регулатора, за какво не си избрахте различен. Защо не си избрахте нова комисия ", ядоса се Томислав Дончев. " Защото нямаме право по закон, гласуван от вас ", отговори Ганев. 

Добрев дефинира ваденето на линията като " цирк " и попита Ганев дали има Фейсбук. Там хората пускали фотоси какъв брой коства млякото у нас и в чужбина. 

" Въпросът е значим, тъй като липсват автомагистрали и липсва същата 1/3 от заплатите ", сподели Арабаджиев, вдигайки още веднъж линията.   

" Нито един удовлетворен човек нямаше и няма да срещнем удовлетворен човек по улицата, тъй като хората споделят, че си броят стотинките ", съобщи Атанасова.  

" Това са 164 дни, а не 12 години, г-жо Атанасова. Стигнахме до статистиката. 12 години бяхме последни по приходи в Европа ", обърна се към нея Лена Бориславова. 

Добрев още веднъж сподели, че само Политическа партия са отговорни за инфлацията. 

" Инфлацията нарушава критериите за Еврозоната. 1-2 месеца след стъпването ви във власт и 8 месеца преди войната. Само вие сте отговорни за инфлацията и е два пъти по-висока от целевата инфлация ", безапелационен е енергийният специалист от ГЕРБ, а Атанасова добави, че точно Политическа партия закъсня с ограниченията. 

Арабаджиев попита сътрудниците си от ГЕРБ за какво България към момента не може да доближи Румъния по приходи. 

Приятелски съвет към сътрудника - един политик, който от тв приемника изяснява какъв брой добре живеят хората няма да успее. Не им цялостните хладилника ", отвърна Дончев. 

Енергийната рецесия също сблъска съществено позициите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.  

" Не умряхме от мраз зимата, да, цените бяха високи, само че имаше обезщетения, които дружно приехме Народното събрание, дами и господа. Преведохме жителите и бизнеса, даже означи растеж в редица индикатори и по този начин би трябвало да се развиваме. Не да сме подвластни и да споделяме, че в случай че не строим газопроводите на непознати политици, значи няма да стане ", поде Лена Бориславова. 

" Не знам какъв брой време сте изкарали в Министерски съвет, само че е време да научите някои неща. Газопроводът е български. Ако нямаше тази тръба нямаше да имаме газ ", скастри я Дончев.  

" Искам да приказваме за газопровода. Вместо да се построи скорострелно гръцката връзка, това на което посветихте времето си, с доста процедури и нарушаване на правила и закони. Това сочи отчет на Министерски съвет ", изясни още Бориславова.  

" Преди повече от 10 години бях министър, само че това което имаше поради президента е, че по времето на Политическа партия се купи газ без търг и конкурс. Заради медиаторите се оказа, че купуваме съветски газ с 30% надценка. Вече има прокурорска инспекция и притеглен министър като обвинен за тази спекулация ", съобщи Добрев. 

" Не е хубаво да се хвалите, че сте били министър на енергетиката, тъй като първия ви кабинет падна поради цените на тока. Само по време на кабинета Петков семействата плащаха по-ниски цени ", подхвана Арабаджиев. 

Представителите на двете партии се сплотиха към концепцията, че България би трябвало да оказва помощ на Украйна с въоръжаване. 

" Все още не е ясно спасихме ли Украйна или не сме изнесли нито един патрон. Искам да поздравя групата на Политическа партия и Демократична България, която въпреки всичко поддържа решението ни и с обща позиция отстояхме грижата за жертвата против агресора Русия. В този смисъл е спекулативно да се приказва, че България ще изпраща бойци на фронта и се надявам, че с общи старания от нас и вас, ще се потвърди, че сме взели вярно решение ", сподели Атанасова. 

Средната заплата нарастна с 30% при нашето ръководство, за 5-6 години бихме стигнали европейските стандарти, заяви Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

От тв приемника не могат да се облъчат хората и да им изпълни хладилника, отговори му Дончев от ГЕРБ-СДС.

 
 
ТЕМА преди 1 час 325 преди 2 часа 3986 преди 4 часа 966
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР