ГЕРБ-СДС и ДПС имат съгласие по най-важните политики - за

...
ГЕРБ-СДС и ДПС имат съгласие по най-важните политики - за
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС обявиха съгласие по основните политики

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи имат единодушие по най-важните политики - за геополитическата ориентировка на страната и за финансите. Очаква се среща на водачите на двете обединения, на която да се разиска структурата на вероятно постоянно държавно управление.

Това се разбра от срещата сред техни представители през днешния ден. Днешният диалог беше първият от поредицата съвещания, които герберите провеждат с парламентарните обединения, откакто стана ясно, че ПП-ДБ няма да се съгласи на общо ръководство.

Срещата имаше открита и закрита част. Пред медиите лидерът на герберските депутати Десислава Атанасова повтори формулата, на която групировката й залага – държавно управление на споделената отговорност, в което да се включат всички политически сили, без десницата, която отхвърли подобен вид. По думите й, политиците би трябвало да вземат дружно „ сложните и непопулярни решения “ за излизане от рецесията.

Атанасова показа в резюме програмата на герберите. Това е същият документ, с който се явяват на избори от предходната година насам, озаглавен „ България след рецесиите – План за възобновяване “. Тази стратегия е планувана за 4-годишно ръководство, само че Атанасова посочи, че ГЕРБ-СДС е подготвена да разиска разновидности за ръководство, което да бъде лимитирано – като време и цели.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев, който водеше договарянията от името на партията си, стартира с това, че придвижването е отправило покана към ПП-ДБ да проведат диалози. Десните обаче не откликнали на апела. Това явно е подразнило депутатите от Движение за права и свободи, тъй като Цонев съобщи, че реализацията на държавно управление с втория мандат, който би трябвало да отиде при ПП-ДБ, е невъзможна.

Той акцентира, че всички обединения носят отговорност за излизане от рецесията, само че отговорността на ГЕРБ-СДС е най-голяма политическа мощ. И подсигурява, че Движение за права и свободи ще взе участие „ доста градивно “ в диалозите, другояче няма да може да изясни на гласоподавателите за какво политиците ги пращат на шести подред предварителни избори.

След края на закритата част Йордан Цонев съобщи пред медиите, че двете обединения схващат отговорността си да намерят решение на рецесията. " Това може да стане единствено с кабинет и продължение на работата на Народното събрание по неотложните тематики ", уточни зам.-шефът на Движение за права и свободи. Той посочи, че обществените финанси са в доста тежко положение, и предизвести, че без постоянно държавно управление, което да наложи финансова консолидация, страната ще влезе в несъразмерен недостиг, поради което интернационалните финансови институции ще ни наложат тежки ограничения. Общо-взето същото повтори след него пред публицистите и Десислава Атанасова.

ХАОС И НЕЛОГИЧНОСТ

Откритата за публицисти част на срещата между ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия протече в духа на критики от страна на столетницата, които укориха герберите в безредни дейности. С това стана ясно, че на този стадий няма по какъв начин да се води диалог за държавно управление.

Думата взе първа Десислава Атанасова от ГЕРБ, която посочи, че тяхната управническа стратегия има за цел да бъде осъществена. И иронично добави, че въпреки да не е в екселска таблица, е детайлно написана. Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия не се трогна от иронията, а заяви в прав текст, че не е станало ясно към какво тъкмо се стреми първата политическа мощ. Той даде да се разбере, че Българска социалистическа партия не са в положение в границите на днешната среща да разясняват програмата, която ГЕРБ-СДС предлага. " Самата покана беше отправена, с цел да обсъдим програмата на ГЕРБ, само че в това време ни изпратихте и една таблица, евентуално тази на Политическа партия. Не сме уверени, че сме в положение да обсъждаме това, което оферирате като политика ", порица Вигенин първата политическа мощ. И продължи с неяснотите към концепциите на герберите, като сподели, че " в границите на едно и също изказване виждаме друг период, който сложи лидерът на ГЕРБ за едно държавно управление " ; че не е ясно каква ще е формата на държавното управление - на малцинството, коалиция или държавно управление на личностите. " Това за нас, а и за всички, е объркващо ", сподели Вигенин. 

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС побърза да отбрани сътрудниците си, като съобщи, че е обикновено да се търси повече логичност във всяка стъпка в процеса, " само че естествената политическа логичност изчезва в последната година и половина ". " Парламентите се събират за едни къси сесии и по-късно потъваме в цикъл от избори. Трябва да намерим технология този развой да прекъсне ", сподели Дончев. 

Вигенин мина напряко към един от целите на Българска социалистическа партия, а точно приемането на бюджета. " За нас бюджетен недостиг от 3% е недопустим, не одобряваме и 6,4%, препоръчани от служебния кабинет. Напълно допустимо е да разсъждаваме върху бюджетен недостиг от 4,5% ", сподели Вигенин, с което започна закритата част на срещата.

КАКВО ПРЕДСТОИ?

Днес предстоят диалози с и с Има Такъв Народ в 15 часа. В петък герберите ще имат среща с представители на „ Възраждане “ в 11 часа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР