ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и Възраждане окончателно решиха да не избeрат

...
ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и Възраждане окончателно решиха да не избeрат
Коментари Харесай

ДПС, ГЕРБ и `Възраждане` се произнесоха: Каримански не оглавява БНБ |

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " дефинитивно взеха решение да не избeрат Любомир Каримански (ИТН) за гуверньор на Българска народна банка. Решението бе гласувано след три часа замяна на обвинявания и 59 гласа " за " (ДПС и ИТН), 36 " срещу "  (2 от Политическа партия, 18 от Българска социалистическа партия и 3 от Демократична България и всички от " Възраждане " ) и 140 " въздържал се "  (ПП, ГЕРБ-СДС, 7 от Българска социалистическа партия и 12 от ДБ).

След вота Любомир Каримански съобщи, че е научил доста уроци. Той разгласи, че множеството от хората, дали своят вот с " срещу ", в персонални диалози са съобщили, че го поддържат, само че гласът им ще се дефинира от политическо решение. Той добави, че първите " шепи с мръсотия " са се хвърлили против него след появяването на втори претендент - Андрей Гюров от Политическа партия. 

" Преследването на сметката е по-важно от продължаването на смяната ", добави той.

Зам.-председателят на ПГ на Има Такъв Народ Виктория Василева съобщи, че от " тържество на парламентаризма " изборът на нов гуверньор на Българска народна банка се е трансформирал в " политическа оргия ". Тя предвижда, че се отваря Кутията на Пандора.

Аргументите на опозицията

Малко преди 10 часа тази заран стартира дълго чаканият спор за избор на нов гуверньор на Българска народна банка. Той беше открит от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която изиска ръководещите да се извинят както на Любомир Каримански, по този начин и на Андрей Гюров, които се оказаха заложници на неразбирателството в обединението към оглавяването на значимия пост.

Цончо Ганев от " Възраждане " пък заприказва за евроатлантически идеологии. Той съобщи, че ще реши дали да поддържа единствения останал претендент за Българска народна банка Любомир Каримански, в случай че той се разгласи срещу влизането на страната в еврозоната. Депутатите от партията на Костадинов, които към този момент усвояват процедурните хватки, започнаха да си вършат взаимно дуплики и реплики, а напрежението в зала се засилваше. Към този миг нито една от опозиционните партии не бе оповестила поддръжка за Каримански, а главният въпрос беше дали ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " ще изберат новия гуверньор на Българска народна банка.

Малко по-късно Костадин Костадинов съобщи, че групата му няма да поддържа Каримански, тъй като не се е оповестил против приемането на еврото. Пламен Абровски от Има Такъв Народ, в опит да приласкае най-малката партия, съобщи, че решението за присъединение към еврозоната ще бъде взето в пленарна зала.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС съобщи, че е неуместно за повторно да се проваля процедурата за Българска народна банка. Той заяви, че парламентарната му група ще поддържа Каримански, с цел да не се даде опция Асен Василев да оглави и тази финансова институция.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия се обърна към ГЕРБ и " Възраждане " и им сподели, че няма по какъв начин да обяснят решението си да поддържат претендент на ръководещите.

" Ако го подкрепите, то би трябвало да кажете на каква цена го вършиме... ще подкрепите претендента на групата, която назова Вашия водач Джипко Бибитков (Тошко Йорданов) ", напомни той в опит да бойкотира поддръжката за Каримански.

Тошко Йорданов се обърна към Свиленски с думите " представител на някогашната комунистическа партия " и съобщи, че сами са се докарали до обстановката опозицията да поддържа кандидатура на ръководещите.

По-късно и Движение за права и свободи заяви позицията си. След просторно изявление, в отбрана на триумфите на Каримански като ръководител на бюджетна комисия, Йордан Цонев съобщи, че парламентарната му група ще го поддържа, тъй като кандидатурата на Има Такъв Народ е почтена.

Депутатът опита да убеди партията на Костадин Костадинов да поддържа Каримански и изясни, че решението за приемане на еврото ще се взима в зала и не зависи от шефа на Българска народна банка. Цонев не изневери на партийната линия и съобщи, че повода ръководещите да не желаят Каримански, са обвързаностите им с Иво Прокопиев. Той напомни, че сегашният гуверньор на Българска народна банка Димитър Радев, който всички утвърждават, е определен от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

На косъм да пропилеят последния късмет Каримански да остане в Народно събрание

След като стана ясно, че опозицията по-скоро ще поддържа Каримански, ръководещите имаха единствено една опция - процедурата да бъде провалена. Това можеше да се случи с началото на парламентарния надзор, който стартира в 11:00 ч. Две минути преди този момент ръководителят на Народно събрание Никола Минчев напомни, че следва чуване на министри, при което Станислав Балабанов от Има Такъв Народ изиска удължение на пленарния ден до гласоподаване на кандидатурата за Българска народна банка, изслушване на външния министър Теодора Генчовска, а по-късно да се организира и 3-часов парламентарен надзор.

Предложението му мина със 150 гласа " за ", 1 " срещу " (БСП) и 80 " въздържал се " (ПП и ДБ).

Половин час по-късно от Политическа партия желаеха 30-минутна отмора.

След края ѝ и още малко диспути стартира и гласуването. Първият път предлагането не мина, само че от ГЕРБ желаеха проявление на резултатите, с цел да решат по какъв начин да гласоподават. Те не участваха в първото гласоподаване, а при второто гласоподаваха срещу. Така процедурата бе провалена. Решаващият избор беше на ГЕРБ-СДС. Само 10 гласа на някогашните ръководещи биха били задоволителни, с цел да преобърнат резултата.

Предстои процедурата за избор на нов гуверньор на Българска народна банка да стартира отноно. През това време Димитър Радев резервира поста си в банката.

Как стартира всичко?

Драмата към Българска народна банка стартира преди три седмици при гласуването на процедурни правила. Тогава за. Седмица по-късно бяха оповестени и кандидатурите - финансистът от Има Такъв Народ и ръководителят на ПГ на Политическа партия Неговото име бе оповестено в края на деня след няколко дни съвещания. Това, че обединението излиза с две кандидатури, значи единствено едно - новият гуверньор на Българска народна банка ще бъде определен с гласове на опозицията. Христо Иванов предвижда, че, в случай че това се случи, а Десислава Атанасова разгласи, че. Самият Каримански пък разгласи, че в това да бъде определен с гласове на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

След на Каримански и Гюров, което протече в професионален звук, се заформи нов скандал -. В края на предходната седмица обединението се събра на ексклузивен, който завърши без изказване. Междувременно представителят на Министерския съвет Лена Бориславова се усъмни, че в случай че Каримански оглави Българска народна банка, ще последва " ". Лидерът на Има Такъв Народ в пък я упрекна в неистина. В понеделник Гюров разгласява си във Facebook, а разгласи, че поставя името си под неговата кандидатура. 

Така завърши и размяната на обвинявания сред Политическа партия и Има Такъв Народ. Поне към този момент. Кворумните игри за вота за началник на Българска народна банка обаче през вчерашния ден бяха официализирани. Това се случи с, съгласно която предложенията ще минават с гласовете на поне половината депутати от последната инспекция на кворума. Към този миг беше оповестила поддръжка за Гюров, а от обявиха, че ще разгласят решението си в последния миг. Към тази дата позицията на опозиционните партии по този начин и не бе ясна. С половин уста се споделяше, че няма да поддържат нито Каримански, нито Гюров. Нещо повече, Десислава Атанасова в телевизионно изявление със удовлетворение заяви, че.

В петък обаче Любомир Каримански заяви, че е получил поради желанието му да оглави Българска народна банка. Тошко Йорданов косвено упрекна Политическа партия за опасността, а от най-голямата парламентарна група отхвърлиха тези обвинявания. По-късно се оказа, че известието е изпратено от човек с румънска SIM карта. Междувременно ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов прикани за евакуиране на двете кандидатури за обединението да излезе с едно предложение. В този миг тази идея  срещна отпор от Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

В събота изненадващо поддържа предлагането на Иванов, а ден по-късно Андрей.  На брифинг след изключителния съдружен съвет в неделя Петков прикани същото да създадат и Има Такъв Народ и обединението да избере нов претендент. Междувременно Ива Митева заяви, че Венко Сабрутев от Политическа партия е предложил на Каримански в подмяна на отдръпването му от конкуренцията за Българска народна банка. 

От Има Такъв Народ обаче не отстъпват. Партията на Слави Трифонов не изтегли кандидатурата на Каримански и по този начин той се трансформира в единствения претендент. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР