ГЕРБ с нова атака към бившия министър на здравеопазването Стойчо

...
ГЕРБ с нова атака към бившия министър на здравеопазването Стойчо
Коментари Харесай

Нов сблъсък Ангелов vs Кацаров - ГЕРБ дава служебния министър на спецпрокуратурата

ГЕРБ с нова офанзива към някогашния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. От някогашните ръководещи предават на спецпрокуратурата и КПКОНПИ документи за вероятно осъществено закононарушение по работа и спор на ползи, до момента в който той е бил длъжностен министър. Това разгласи на брифинг в Народното събрание нормалното острие на офанзивите против Кацаров Костадин Ангелов.

Според последния здравен министър при ръководството на ГЕРБ от документите се вижда, че до 10 юни 2021 година Кацаров е ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето

Един от главните планове на Центъра е национална оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координира от Кацаров, изясни депутатът. За осъществяването на тази активност Центърът подписва възмездни контракти, в които са написани хонорари, период и метод на заплащане за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Те са подписани от Стойчо Кацаров като началник на сдружението, означи Ангелов.

Според документите, които ГЕРБ е получила в отговор на свое запитване от сегашната здравна министърка проф. Асен Сербезова, три лечебни заведение са взели суми по контракти, подписани с ЦЗПЗ. Разплатените суми са отишли към МБАЛ Шумен, УМБАЛ " Св. Георги " и УМБАЛ " Свети Иван Рилски ".

" От отговора до мен излиза наяве, че комерсиално сдружение УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", 100 % благосъстоятелност на страната, има подписан контракт с Центъра на стойност близо две хиляди лв., който продължава да е настоящ и към датата, когато Стойчо Кацаров към този момент е министър на опазването на здравето, както и към 23 февруари тази година ", сподели Ангелов. Предметът на контракта е външна оценка на качеството. Същото е и при УМБАЛ " Св. Георги ", 100 % благосъстоятелност на страната с принципал министъра на опазването на здравето - контракт за близо 2000 лева със същия предмет на активност. Така е и с МБАЛ Шумен за близо 5500 лева, добави той.

Ангелов е изискал информация от Сербезова дали има осъществени заплащания от Стойчо Кацаров като министър към трите лечебни заведения, с които има контракт като лице, което да извърши външна оценка на качеството на им.

" На 31 май 2021 година Кацаров подрежда заплащане за малко над 86 хиляди лева към МБАЛ Шумен, като в този миг той е и министър, и началник на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, който има контракт със здравното заведение. На 8 юни м.г. - заплащане от 135 хиляди лева към МБАЛ Шумен. На 31 май 2021 година подрежда заплащане за 383 хиляди лева към УМБАЛ " Св.Георги " като обстановката е същата - той е и министър, и ръководител на сдружението, което има контракт с лечебното заведение, уточни още Костадин Ангелов. На 2 юни също има заплащане от малко над 37 хиляди лева към същата болница, а на 8 юни - още 532 хиляди лева ", изброи депутатът от ГЕРБ.

Според Ангелов имало още един стеснителен миг. Докато е министър на опазването на здравето, Стойчо Кацаров трансформира медицинския стандарт по клинична лаборатория, твърди той. Това можело да е направено, с цел да се облекчи активността на ръководения от него център и на комерсиалните му връзки с лечебните заведения, разяснява предшественикът на Кацаров в Министерство на здравеопазването.

Отношенията сред Ангелов и Кацаров са белязани напрегнато, като двамата са в непрекъснат режим на взаимно разкриване.

В края на януари депутатът на ГЕРБ сезира прокуратурата и икономическа полиция поради сигнал, че Кацаров бездействал при нарушавания в болница " Лозенец ". Кацаров е проверяван от спецпрокуратурата за щадящите проби в учебните заведения, като преди този момент Ангелов имаше редица питания към сегашната здравна министърка и обществени мнения, че процедурата е нарушена.

Една от първите работи на Кацаров, откакто стана министър, беше да смени близкото до настоящия народен представител от ГЕРБ управление на Александровска болница и да поръча финансова инспекция, от която стана ясно, че по време, когато Ангелов е неин шеф задълженията ѝ нарастват няколко пъти. Преди време на депутатски въпрос Сербезова уточни, че върви инспекция на здравното министерство в " Александровска " за подписани контракти по времето на Костадин Ангелов.

Преди дни от спецпрокуратурата оповестиха, че проверяват двама някогашни здравни министри - Кирил Ананиев и Ангелов, поради детската болница. Това е станало по сигнал на Кацаров за изчезнали близо 10 млн. лева

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР