"ГЕРБ продадоха държавата за 58 млн. лева", така зам.-председателят на

...
"ГЕРБ продадоха държавата за 58 млн. лева", така зам.-председателят на
Коментари Харесай

ГЕРБ и Атака спасиха Домусчиеви от 58 млн. неустойка, трус в коалицията

"ГЕРБ продадоха страната за 58 млн. лв. ", по този начин зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов дефинира съдружния сътрудник на партията му във властта. Причината - дефинитивно признатото изменение на Закона за приватизация и следприватизационен надзор, съгласно което уговорките по приватизационни контракти към този момент ще важат за 5, а не за 10 години. Текстът има и ретроактивно деяние, което значи, че ще важи и за към този момент подписани контракти. Така отговорностите на братя Домусчиеви за Български морски флот (БМФ) ще бъдат опростени, а вицепремиерът Валери Симеонов разгласи, че в случай че това стане, е подготвен да жертва присъединяване си в коалиция.
Предложението уговорките да важат за 5 години по-малко е направено от депутата от "Атака " Николай Александров, а предлагането това да важи и за подписани контракти е направено от Емил Димитров-Ревизоро. При окончателното приемане на измененията от парламентарната комисия по стопанска система обаче е станало разминаване и предлагането на Димитров не се е отнасяло за това на Александров. В пленарната зала ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов направи публицистично предложение текстът на Димитров да се отнася към този на сътрудника му от "Атака ".
По-късно на въпрос дали с тези текстове са подарили на Домусчиев 58 млн. лв., Кирилов отговори: "Нищо сходно. Искам да подчертая – нито аз, нито ГЕРБ сме правили ремонти по тези два параграфа. Проверете отчета, ще видите кои са вносителите. Аз съм бил задължен, доколкото спазвам процедурата в пленарна зала, и съм взел мнение по процедурата ".
Според НФСБ обаче нямало проблеми в текстовете на сътрудниците им в "Обединените патриоти ", а с публицистичната корекция, която Кирилов е направил в зала. Депутатът от партията на Валери Симеонов Христиан Митев разгласи, че двете ремонти поотделно е нямало да облагодетелстват Домусчиеви, само че с връзката, която е направил сред тях Кирилов, нещата се трансформират.
От "Обединените патриоти " се пробваха да отсрочат гласуването на тъкмо тези текстове, само че безрезултатно. Самият Димитров, който през днешния ден не беше в Народното събрание, е изпратил писмо, с което желае предлагането му да бъде оттеглено. Но Кирилов разгласи, че това няма по какъв начин да стане, тъй като текстът е подсилен от икомоническата комисия. До настояването на депутати от НФСБ текстът да бъде отдръпнат се стигна, откакто по-рано през днешния ден пред Българска национална телевизия вицепремиерът Валери Сименов разгласи, че в случай че текстовете бъдат признати, "депутатите на НФСБ ще жертват обединението ".
След гласуването на текстовете обаче народните представители от партията на Валери Симеонов не оповестиха, че напущат обединението. От НФСБ разясниха, че сътрудниците им от "Атака " са били да изтеглят текстовете, само че това по този начин и не стана. "Страшно е, когато една коалиция се продава за лесни пари. Страшно е, когато в България има царе. Преди това имахме един цар Киро, в този момент имаме цар Киро 2. В момента всички ние сме от НФСБ и сме безпределно възмутени и се питаме докога ще продължи тази нечестна игра от страна на сътрудниците от ГЕРБ ", сподели Валентин Касабов.
На въпрос дали НФСБ ще извърши заканата на водача си, Касабов отговори: "Предстои да бъде разисквано ". Той акцентира, че няма напрежение в "малката коалиция " ( "Обединени патриоти ") сред Вътрешна македонска революционна организация, Атака и НФСБ.
"Чух се с Валери Симеонов и той сподели, че има боязън от Домусчиевите ", сподели още Валентин Касабов. След неведнъж гледище на публицистите да изясни какво има поради, той сподели, министър председателят имал взаимозависимост от Домусчиеви.
В края на тази година изтича 10-годишният период, в който приватизаторите на БМФ имат избрани условия. Наскоро те изгубиха дело от страната, вследствие на което следващата година ще би трябвало да платят 58 млн. лева наказателна клауза.
"Задължение е да запазят 1 300 000 тона плавателни съдове. Толкова водоизместимост би трябвало да имат корабите, които да останат до 10-тата година. След приватизацията стартира едно бясно рязане за скраб на кораби и в последна сметка тонажът на корабите се понижава до 900 хиляди тона ", изясни по-рано през днешния ден Валери Симеонов. С признатите през днешния ден промени обаче срокът, в който приватизаторите на БМФ би трябвало да извършват тези условия, беше понижен на 5 години. Така на тях няма да им се постанова да заплащат неустойката от 58 млн. лева, тъй като за тях срокът ще е завършил преди повече от 4 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР