ГЕРБ представиха състава си за проектокабинет на пресконференция в централата

...
ГЕРБ представиха състава си за проектокабинет на пресконференция в централата
Коментари Харесай

ГЕРБ представи проектокабинет преди да получи мандата от Радев

ГЕРБ показаха състава си за проектокабинет на конференция в централата на партията.

Брифингът стартира тъкмо час преди втората парламентарна мощ да получи втория мандат за сформиране на държавно управление от президента Румен Радев.

" В този миг отговорността пред нашите гласоподаватели изисква да представим конструкция и състав на Министерски съвет, макар че ще върнем незабавно мандата, когато го получим . ГЕРБ първа след извършените избори съобщи, че ще бъде в съпротива. Месец преди съставянето на 46 Народно заседание, а даже година преди този момент, всички други се заявяваха за опция и съпротива на партията на статуквото ГЕРБ, както ни дефинират ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

По думите й от няколко дни обстановката е друга.

" Бяхме очевидци на едноседмичен цирк, който се разиграваше с неналичието на министър-председател, с оттеглени кандидат-министри. Стана ясно, че никой не желае да носи отговорност ", безапелационна бе тя.

Атанасова добави, че от ГЕРБ смятат, че сделките на мрачно в българската политика би трябвало да престанат.

" Очевидно е, че всички останали партии отвън нас са сметнали кои и какъв брой комисии в Народно събрание са значимите. Стигна се до абсурд, че ГЕРБ със своите 63 депутати бе изравнена с останалите партии и получи единствено четири комисии ", сподели още тя.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митов.

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи - Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правораздаването - Радомир Чолаков

Министър на защитата - Христо Гаджев

Министър на районното развиване и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и обществената политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на опазването на здравето - проф. Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов-син

Министър на околната среда - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на превоза - Росен Желязков

Министър на стопанската система - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

След представянето на проектокабинета, Томислав Дончев съобщи, че политическата обстановка е неуместна.

" Да приказваме за допустима коалиция сред третата, четвъртата и петата политическа мощ по никакъв метод не отразява демократичната логичност. Има безспорен недостиг от политическа отговорност от страна на така наречен партии на смяната ", сподели той.

По думите му, в положителното остаряло време политическите сили се състезаваха да завоюват повече поддръжка, а в този момент се състезават кой най-вече да прецака другия.

" Невъзможност да се води разговор има, а това не е единствено политически проблем. Караме разнообразни групи от българското общество да не могат да водят разговор. Ние слагаме под въпрос пиедестал на демокрацията. Затова с изключение на всички политически цели, които сме оповестили, за мен съществена политическа задача през идващите месеци е да се търси метод за публичен консенсус и възобновяване на политическия разговор ", сподели още Дончев.

Номинираният за министър председател Даниел Митов разяснява, че когато се приказва за третия мандат, той не вижда кой би могъл да го осъществя и по тази причина най-вероятно страната още веднъж отива на избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова добави, че доказателство за подмолните сделки е разпределението на непрекъснатите комисии в Народното събрание.

" Сега и Движение за права и свободи лекичко се промъква с ръководителите на две от най-важните комисии в Народно събрание - тази за районно развиване и тази за стопанската система ", сподели тя.

По думите й, в случай че няма политическо единодушие, а то няма, би трябвало да се пристъпи бързо към връчване на втория и третия мандат.

" Ако някой желае и може да носи отговорността, то тогава би трябвало да има постоянен кабинет. Разбирам, че Румен Радев имаше някакви аргументи да протака връчването на втория мандат, в това число актуализацията на бюджета. Но той разбра, че тази актуализация не може да бъде изискване и не следва да слага условия на Народното събрание. В парламентарна република не президентът дефинира работата на Народното събрание. Радвам се, че го е схванал ", добави Десислава Атанасова.

Тя сподели още, че от ГЕРБ ще поканят на среща ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, с цел да беседват по отношение на опцията за избори 2 в 1. Според Атанасова, датата за президентските избори евентуално ще сатне ясна през идващите дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР