ГЕРБ предлагат основните заплати на медиците, работещи в държавните и

...
ГЕРБ предлагат основните заплати на медиците, работещи в държавните и
Коментари Харесай

ГЕРБ предлагат заплатите на медиците да се запишат в ЗЛЗ

ГЕРБ оферират главните заплати на медиците, работещи в държавните и общински лечебни заведения, да бъдат записани в Закона за лечебните заведения, излиза наяве от импортиран през днешния ден в Народното събрание законопроект.

Според предлагането минимални прагове на възнаграждение на лекарите би трябвало да 3000 лева, за медицинските сестри и акушерките (включително и за медицинските сестри, работещи на главен трудов контракт в яслите, детските градини и училищата) да е 2000 лева, а за санитарите - 1000 лева. 

С предлагането се цели да се даде опция за стабилизиране на системата на опазването на здравето, за обосноваване на лекарите, медицинските сестри и санитарите и за завръщането на младите лекари и медицински сестри в страната и в случай че бъде признато би трябвало да влезе в действие от 1 май, излиза наяве от плана.

В претекстовете си от ГЕРБ означават наклонността за недостиг на лекари и на медицински сестри, която в вероятност до 5 години можела да докара до самозакриване на лечебни заведения заради липса на личен състав. Цитирани са данните от Българския лекарски съюз, че 63% от лекарите са на възраст над 50 година, а 88% от общопрактикуващите лекари са над 50 годишна възраст, както и данните на Българската асоциация на експертите по здравни грижи, съгласно които 30% от работещите сестри са в пенсионна възраст и след 10 години при тези темпове броят на сестрите ще бъде 10 хиляди сестри.

„ Предложените промени ще доведат до влияние върху държавния бюджет, които могат да бъдат планувани при идната актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година “, споделят вносителите.

Пълния текст на законопроекта може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР