ГЕРБ предлага създаване на национална програма за финансиране на иновативни

...
ГЕРБ предлага създаване на национална програма за финансиране на иновативни
Коментари Харесай

Милена Дамянова: ГЕРБ предлага нова програма за иновативно обучение на децата със специални потребности

ГЕРБ предлага основаване на национална стратегия за финансиране на новаторски планове и стратегии за образование на деца със специфични просветителни потребности. Това заяви ръководителят на Комисията по образованието и науката в 44-тото Народно заседание и народен представител от ГЕРБ Милена Дамянова по време на чуването в Народното събрание на министъра на образованието и науката по отношение на Националните стратегии като инструмент за осъществяване на политики в областта на образованието, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Идеята е по програмата да могат да аплайват всички детски градини и учебни заведения без значение на собствеността им, посочи ръководителят на Комисията по образованието в пленарната зала. Програмата е основана от родители на деца с аутизъм и в Комисията по обучение предходната седмица постигнахме единодушие за потребността от нея, уточни още Дамянова. Ние би трябвало да подсигуряваме, че системата на образованието ще открие гения на всяко едно дете и ще го развие, тъй като приобщаващото обучение е може би най-важната част от просветителната промяна, акцентира още ръководителят на просветителната комисия.

През тази година за осъществяване на 17-те национални стратегии за приблизително обучение са отпуснати 76 млн. лева Сред новите стратегии са „ Иновации в действие”,,,Заедно в грижата за ученика” и „ Успяваме дружно “, има и нови модули в стратегиите „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ и „ Модернизация в системата на професионалното обучение “.

Програмата „ Иновации в деяние “ е извънредно значима. Иновативните учебни заведения са опция на предприемчивите шефове и учителските екипи да основат и развиват място, в което се употребяват модерни педагогичен способи, развиват се основни компетентности на учениците по модели от бъдещето и за бъдещето, както и интердисциплинарни връзки, които надскачат рестриктивните мерки на съответните образователни предмети, разяснява Дамянова.

Тя цитира данни от отчета „ Индекс на нововъведенията “ на Европейската комисия за 2018 година, съгласно които България и Румъния са в групата на скромните иноватори. Но съгласно някои от знаците България работи на равнище, близо до междинното за Европейската комисия. Такъв е образецът с знака „ Интелектуални активи “, като спрямо 2010 година имаме 40 % нарастване на осъществяването. По знак „ Въздействие върху заетостта “ България демонстрира мощни индикатори над междинното равнище за Европейски Съюз, като тук мощните иноватори са Австрия, Словения, Белгия и Франция. В съпоставяне с Хърватска и Унгария по знак „ Човешки запаси “ България се оправя много по-добре. България е преди Гърция, Хърватска и Кипър по знак „ Предоставяне на удобна за нововъведения среда” и изпреварваме Румъния и Малта по знака „ Финансиране и поддръжка “, заяви ръководителят на парламентарната комисия по образованието и науката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР