ГЕРБ предлага машинно гласуване да не се провежда на местни

...
ГЕРБ предлага машинно гласуване да не се провежда на местни
Коментари Харесай

Предложение на ГЕРБ: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

ГЕРБ предлага машинно гласоподаване да не се организира на локални избори и на парламентарни избори. За задачата те са внесли законодателни промени в Изборния кодекс, подкрепени от Обединени патриоти и ВОЛЯ.

Причината е " обезпокоителен отчет " на Централната изборна комисия.
Може ли да гласуваш два пъти машинно на вота РИК Благоевград ревизира сигнал на гласоподавател
„ На избори за президент и европейски да остане машинното гласоподаване. Местните са едни от най-тежките избори за българското законодателство – организират се в многомандатни региони, в множеството случаи в два тура. Съгласно отчета на ЦИК, в случай че на локалните избори останат по този начин заложените 6000 машини за гласоподаване, рискуваме да провалим локалните избори”, уточни Анна Александрова, ръководител на правната комисия към Народното събрание.

По думите ѝ, сигурността на вота е заплашен поради узаконяването и напредването на машините. Александрова добави, че потреблението на машини по време на локалния избор ще бъде извънредно скъпо.
Малцина във Врачанско избират машинното гласоподаване 77 са секциите с машинно гласоподаване за евровота
„ Анализът на ЦИК сочи, че 27% от всички имащи право на глас – са дали своят вот машинно. 60 лева коства един избор на гласоподавател с машина, на фона 0,77 лева с хартиена бюлетина. Местните избори, като се изключи че са най-важни в законодателството ни, те са доста сложни, тъй като при тях е най-голямата интензивност ”, сподели още Александрова.

От ГЕРБ допълниха, че са мощно обезпокоени поради случилото се изборите за Европейски парламент. Според ръководещата партия, машинното гласоподаване е затруднило отчитането на бюлетините и попълването на протоколите.
Михаил Константинов: Една машина за гласоподаване излиза 2500 лева Между 25-30 лева излиза един глас при висока изборна интензивност
„ Машините се оказаха един скъпоструващ опит, едни скъпоструващи играчки, които не способстваха до двете съществени цели, които имаха при започване на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни. Напротив, обстоятелствата демонстрират, че съвсем всяка една секционна комисия с машинно гласоподаване – имат неточности в протоколите ”, разяснява депутатът Александър Ненков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР