ГЕРБ подкрепя реформа във Висшия съдебен съвет и съдебната власт

...
ГЕРБ подкрепя реформа във Висшия съдебен съвет и съдебната власт
Коментари Харесай

ГЕРБ иска общ конституционен проект с ПП-ДБ, но с баланс: Спорна е мандатността за кметове

ГЕРБ поддържа промяна във Висшия правосъден съвет и правосъдната власт в унисон с рекомендациите, които страната от години получава от европейски институции и Венецианската комисия, в частност в областта на незавидимостта на съдиите.

В съответните текстове ще се търси " баланс ", а партията ще предложи спомагателни промени и за Инспектората към Висшия правосъден съвет.

Това се разбра от думите на ръководителя на конституционната комисия в Народното събрание Радомир Чолаков и Екатерина Захариева (ГЕРБ) в първи коментар всъщност на плана, показан от ПП-ДБ в неделя.

Конституционната комисия заседава за първи път, а задачата на парламентарните групи, декларирали до момента поддръжка на промени в главния закон - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи - е да внесат общ план " в идващите дни ", по думите на Захариева.

В предложенията на обединението от неделя, на която първи приоритет е правосъдна промяна посредством промени в главния закон, главните моменти са:
Разделяне на Висшия правосъден съвет на два органа - правосъден и прокурорски съвет, като в първия превес да имат членовете, определени от съдиите, а във втория - тези, определени от Народното събрание.Намаляването на мандата на препоръките им от 5 на 4 години.Намаляване на мандатите на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и на основния прокурор от 7 на 5 години.Ограничаване на властта на основния прокурор - той да стане административен началник единствено на Върховната прокуратура, да не ръководи прокурорския съвет, да се органичи правото му да сезира Конституционния съд.
Захариева не влезе в конкретика по показаните до момента текстове на ПП-ДБ в частта правосъдна власт. Но показа съображения по други от концепциите на ПП-ДБ - тези за лишаване на правото на президента да назначава свое служебно държавно управление, когато Народното събрание не може да избере постоянен парламент, както и за ограничение на кметските мандати до най-много 2 за един и същи човек.

" По-балансиран модел " - за това прикани Захариева за служебните кабинети, като даде образец, че в други страни от Европейски Съюз има практики, които изискват избрани министри да се показват от партиите или президентът да предлага състав на длъжностен кабинет след съвещания с парламентарните сили.
Идеята за мандатност на кметовете, съгласно Захариева, е " доста противоречива концепция " и тя не е съгласувана и утвърдена от ГЕРБ в границите на конституционните договаряния.
Изненадващо от Движение за права и свободи - третата партия, от която се чака реализиране на минимално болшинство от 160 депутати за приемане на промени в Конституцията от нормално Народно заседание - отхвърли да влезе в полемиката всъщност в отрасловата комисия на първото ѝ съвещание.

" Възраждане " се разгласи " изрично срещу ", Българска социалистическа партия даде да се разбере, че има неща, на които не им е мястото в конституционните диспути, откакто в предходните дни лидерката Корнелия Нинова се разгласи " срещу " промяната на националния празник 3-ти март и записването на 24 май като подобен и то в Конституцията. Последното е измежду изненадващите оферти на ПП-ДБ.
Конституционната комисия е поканила специалисти конституционалисти като проф. Екатерина Михайлова, някогашни конституционни съдии като Благовест Пунев, Румен Нейков, проф. Пламен Киров с апел - да бъдат коректив.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР