ГЕРБ оттегля текстовете в Закона за съдебната власт, с които

...
ГЕРБ оттегля текстовете в Закона за съдебната власт, с които
Коментари Харесай

ГЕРБ „даде заден” за финансирането на магистратски НПО

ГЕРБ отдръпва текстовете в Закона за правосъдната власт, с които щеше да бъде неразрешено на професионалните организации на съдии и прокурор да получават задгранично финансиране. Това разгласи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Проектозаконът провокира съществени рецензии, тъй като беше припознат от някои деятели като удар по реформистки настроения Съюз на съдиите в България, чиито планове са транспарантно и законно финансирани от Фондация „ Америка за България”. Формалното пояснение на ръководещите беше, че възбраната ще укрепи независимостта на магистратите.

„ Заявяваме, че сме „ за “ бистрота в метода на финансиране, само че не и " за " ограничение на всички тези донори, които способстват, както за обучение, по този начин и за просвета, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти”, изясни Цветанов, като, по думите му, решението е пристигнало след съвещания с неправителствения бранш.

Според него „ има повече спекулативно поднасяне на информацията, в сравнение с нещо, което да бъде рационално и градивно” и текстовете ще бъдат оттеглени на второ гласоподаване в Правната комисия, с цел да се сътвори работеща среда за приемане на другите промени в Закона за правосъдната власт.

Цветанов похвали „ Америка за България”, като уточни, че за подкрепяне на Неправителствени организации бранша у нас фондацията е дала 170 млн. $, а за обучение плановете са за 105 млн.

Днес американският дипломат Ерик Рубин се срещна с премиера Бойко Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР