ГЕРБ отново ще търси политически консенсус за отпадане на забраната

...
ГЕРБ отново ще търси политически консенсус за отпадане на забраната
Коментари Харесай

ГЕРБ търси подкрепа за падане на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден

ГЕРБ още веднъж ще търси политически консенсус за отпадане на възбраната за обявяване на данни от социологически изследвания в деня на изборите. Идеята ще се разисква на идващите съвещания на работната група в Народното събрание, която би трябвало да събере оферти за промени в Изборния кодекс, разгласи пред " Дневник " ръководителят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Миналата година ГЕРБ се опита да събере поддръжка за отпадане на възбраната, само че предлагането бе отхвърлено на второ четене. Дори се стигна до по-строга възбрана - медиите да не могат да разгласяват такива данни и в обществените мрежи, която бе подкрепена от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ". По неофициална информация част от патриотите и в този момент желаят още по-строга възбрана.

Следващата седмица работната група ще разиска проблемите с така наречен мъртви души в изборните описи, само че партиите към този момент не демонстрират воля за въвеждане на дейна регистрация за гласоподаване. Имало два разновидността за актуализиране на описите - на база на гласувалите на последните парламентарни избори, след което да има в допълнение записване, или след преброяването на популацията следващата година.

Следващата тематика, по която ще се търси консенсус, е гласуването и отчитането на резултата с машини. По неофициална информация ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи са по-склонни да се обединят към вид, в който се гласоподава с хартиени бюлетини, само че резултатите се регистрират със сканиращи устройства.

Работната група ще разисква още по какъв начин да улесни работата на изборните комисии и особено тази на секционните. Друга тематика за работа били глобите против пазаруване на гласове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР