ГЕРБ остана извън най-важните политически позиции в страната. В неделя

...
ГЕРБ остана извън най-важните политически позиции в страната. В неделя
Коментари Харесай

Румен Радев спечели, но недоверието в политиката остава. Изолацията на ГЕРБ е факт

ГЕРБ остана отвън най-важните политически позиции в страната. В неделя Румен Радев, подсилен от 4 политически сили, беше избран отново за президент с голяма преднина пред своя конкурент Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ.

Тези избори опровергаха минимум две клишета: че президентът безусловно се избира с гласовете на Движение за права и свободи и че значителен скандал в последните дни преди втория тур може да обърне настройките на гласоподавателите.

Победата на Румен Радев обаче идва при най-ниската изборна интензивност в историята на президентските избори от последните 32 години. Това слага бъдещото ръководство на страната пред задачата освен да се пребори с икономическата, здравната и политическата рецесия, само че и с рецесията на доверието към политиката въобще.
Какъв е резултатът
Данните на Централната изборна комисия (ЦИК) от 06:00 ч. при 99.82% обработени протоколи демонстрират резултат от 66.7% в интерес на Румен Радев и 31.82% за Анастас Герджиков.

Това се равнява на 1 535 618 дали своят вот за Радев против 732 861 за Герджиков.

В България се организират директни избори за президент от 1992 година Оттогава до през днешния ден с най-голяма разлика е печелил Георги Първанов през 2006 година Тогава той получава съвсем 76% поддръжка пред втория в конкуренцията - Волен Сидеров.

Следващите избори, в които преднината на спечелилия е толкоз огромна, са изборите, извършени в неделя.

На първия тур разликата с подкрепяния от ГЕРБ претендент беше близо 26.6%, до момента в който на балотажа Радев води с близо 35%.

Победата на Радев обаче се случи на фона на рекордно ниска изборна интензивност – малко над 30% съгласно социологическите организации. Това е над два пъти по-малко от интензивността на изборите през 1992 година, когато Желю Желев става първият български президент при рекордно високо присъединяване на гласоподавателите.

До този миг изборите с най-ниска изборна интензивност на втория тур са били тези през 2006 година, когато са дали своят вот 42,77% от имащите право на глас.

Наблюдателите най-често изясняват ниската интензивност в неделя с умората на българите. Страната организира три парламентарни и едни президентски избори за по-малко от една календарна година.
Турция и Крим: два абсурда, които нищо не трансформираха
През последната седмица се открояваха две вероятни спънки пред успеха на Радев. Една от тях е позицията му във връзка с Русия и анексирания от нея Крим, която той отбрани по време на единствения си спор с Герджиков.

В четвъртък в ефира на Българска национална телевизия на въпроса чий е Крим Радев отговори: „ В момента е съветски, кой да е? “ .

Това провокира мощни реакции, в това число и от страна на украинското Министерство на външните работи, което в петък повика на среща посланика на България в Украйна.

Украинският полуостров Крим беше високомерен от Русия през 2014 година Днес Москва счита тази територия за своя, до момента в който Европейски Съюз и Съединени американски щати не признават това и постановат на Русия. Радев дефинира тези наказания като неефективни.

Няколко часа след новината за дипломатическата реакция на Украйна Румен Радев редактира изказванието си. Той сподели, че анексирането на Крим е нарушаване на интернационалното право, само че той е имал поради действителността, която е в това, че полуостровът е съветски.

Случаят още веднъж повдигна тематиката за позицията на Радев по основни интернационалните тематики, свързани с Русия. Той нееднократно е упрекван за тях още от началото на акцията за президентските избори през 2016 година.

Друг фактор, който се очакваше да повлияе на балотажа, е хипотетичната готовност на гласоподаватели на Движение за права и свободи в Турция да гласоподават за Герджиков.

След като Движение за права и свободи активизираха най-вече гласоподаватели в Турция на парламентарните избори на 14 ноември, тази седмица в обществените мрежи се появиха изявления, съгласно които българските жители в Турция са пропагандирани да гласоподават за Герджиков.

Част от изявленията скоро след появяването им, само че до последно не беше ясно дали дейните поддръжници на Движение за права и свободи в Турция няма да пренасочат гласовете си към Герджиков и да изравнят силите.

Вицепремиерът Бойко Рашков упрекна управляващите в Турция във "вмешателство " в българските избори, а пред посолството на Турция в София в четвъртък.

Социолози също предвиждаха поддръжка от симпатизанти на Движение за права и свободи за Герджиков. Страхил Делийски и Ружа Смилова, че Движение за права и свободи е посочило положително взаимоотношение с ГЕРБ и положително отношение към Герджиков, което съгласно тях със сигуност би дало отражение.

В последна сметка обаче това не се случи, а Герджиков загатна „ празните секции “ в Турция на няколко пъти денем.
Кой е Радев?
Румен Радев беше повдигнат като самостоятелен претендент от предприемчив комитет и беше подсилен от четири партии – Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “ и „ Изправи се.бг! Ние идваме! “ . Това е доста по-широка поддръжка от тази, която Радев беше получил при първото си явяване на президентски избори преди 5 години. Тогава го поддържаха Българска социалистическа партия и партията на Георги Първанов АБВ.

По това време Румен Радев към момента има доста по-различен имидж. Познат е като авиатор и пълководец на Военновъздушните сили, одеве стъпил на политическата сцена. До огромна степен му оказва помощ фактът, че съперничката му Цецка Цачева (ГЕРБ) не се радва на мощна социална поддръжка.

Първоначално не изпъква с твърди политически позиции.

Към края на 2019 година той постанова несъгласие на назначението на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.

През лятото на 2020 година той заема безапелационна и открита политическа позиция. Това става, откакто по предписание на Иван Гешев въоръжени представители на прокуратурата нахлуват в президентството.
 Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излизат измежду протестиращи жители на площад Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излизат измежду протестиращи жители на площад "Независимост ", София, 09.07.2020. Радев стиска ръката си в пестник, който ГЕРБ по-късно възприема като знак на разцепление и го трансформира в част от акцията си.
Така Радев стартира да се солидаризира с протестната вълна, с чиято поддръжка се употребява в това число и водещата политическа мощ сега – „ Продължаваме промяната “.

Лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев влязоха в политиката точно с помощта на Радев. Те бяха назначени от него за служебни министри надлежно на стопанската система и на финансите.

Затова и в случай че бъде формирано постоянно държавно управление отпред с „ Продължаваме промяната “, се чака президентът да го поддържа, да бъде „ спокоен президентски тил “, както се изрази проф. Стефан Попов пред Свободна Европа.

Очаква се също Радев да показа собствен план за промени в конституцията , за който е соменавал преди повече от година, само че отсрочва внасянето му заради липса на постоянно държавно управление.

По време на предизборния спор в четвъртък Радев изброи няколко цели на плана, измежду които разширение на гражданските права, достъп до конституционно правораздаване, разширение на опцията на жителите да вземат участие в законодателния развой, както и правосъдна промяна.

Той обаче не посочи съответните ограничения, с които планува те да се осъществят.
Ключови позиции
Радев е известен измежду гласоподавателите си с позициите си във връзка с нуждата от правосъдна промяна и смяна на корупционния модел на ръководство.

Едновременно с това е подложен на критика по две други съществени линии. От една страна за отношението си към Русия. От друга - за метода, по който служебното държавно управление, назначено от него, подходи към оправянето с пандемията .

Недоверието на доста българи към имунизациите засегна имиджа както на служебния министър на опазването на здравето, по този начин и на самия Радев. Но и това не попречи на изборния резултат.
Реакции
След края на изборния ден в неделя Радев дефинира успеха си като знак, че подправени вести и клевети не са съумели да повлияят на доверието към него.

„ България устоя този изпит по народна власт. Разумът и родолюбието надвиха над апатията и лъжата “, сподели той.

По думите му обществото има упования за незабавна правосъдна промяна, справяне със здравната и икономическа рецесия, както и решаването на обществени проблеми, свързани с най-бедните.

Опонентът на Радев Анастас Герджиков от своя страна призна загубата, само че по едно и също време с това упрекна спечелилия, че не е провел същински спор, както и че целият държавен уред е работил за него.

Лидерите на "Продължаваме смяната " Кирил Петков и Асен Василев поздравиха Радев за успеха след края на изборния ден, като обявиха подготвеност да работят с него. "Ние знаем по какъв начин той работи, знаем, че поставя България над всичко ", сподели Петков.

След като по време на акцията Корнелия Нинова упрекна инициативния комитет на Радев и някои служебни министри в подмолни ползи и връзки с ГЕРБ, лидерката на Българска социалистическа партия в оставка също поздрави президента за успеха и „ смазващата “ разлика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР