ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската конвенция за

...
ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската конвенция за
Коментари Харесай

ГЕРБ оттегля Истанбулската конвенция докато няма консенсус срещу насилието над жени и деца

ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската спогодба за предварителна защита на насилието над дами и фамилното принуждение до момента в който в обществото не се сътвори консенсус за това, че насилието над дами и деца е недопустимо. Това заяви в изявление за Би Ти Ви министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов.

" ГЕРБ я отдръпва, тъй като сами без Патриотите, без Българска социалистическа партия, без [подкрепата на] президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в следващ спор, когато оценят, че насилието против дами и деца е сериозен проблем ", сподели Борисов.

" Ние Истанбулската спогодба ще я приемем, единствено в случай че има консенсус в българското общество ", добави той. И предизвести: " Всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да приказва за домашно принуждение и насилието над деца, споделя, че това би трябвало да остане по този начин ".

Премиерът посочи, че през цялото време дебатът по текстовете на документа на Съвета на Европа е тръгнал в неправилна посока като съгласно него най-правилното е, " когато има текст, който някого тревожи, Народното събрание е мястото, където текст по текст се дебатира ".

" Аз споделям, че е рисково нещо, когато ксенофобия, боязън, неистини избуят в публичното пространство, че са уплашени хората. Щом са уплашени - махаме я, дебатът почва изначало, няма да се занимаваме с нея ", съобщи министър-председателят. " Няма да върша нищо, което да дам опция на комшиите от другата страна и на Нинова да си играят със страховаете на хората. Не съм чул в България да има толкоз мъже! На мъжкари се вършат ", възмути се той от изместването на тематиката за спор.

" Аз в никакъв случай не съм правил напук и може би по тази причина толкоз пъти ме преизбират. Съобразявал съм се с всяко мнение, `еле пък като има и черква ", изясни той сегашната си позиция.

Борисов сподели, че е очаквал отпор от съдружния си сътрудник - Обединените патриоти, тъй като те постоянно са били срещу документа. Но изрази удивление от негативната позиция на Българска социалистическа партия. " Ние застанахме зад нея като европейска партия. Но по какъв начин да слагаме под подозрение Съвета на Европа?! Значи слагаме под подозрение участието в Европейски Съюз ", разяснява той по адрес на лявата партия, която зае позиция, противоположна на Партията на европейските социалисти. Добави, че даже евродепутатът от от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки е гладувал " въздържал се " в европарламента, тъй като признал, че в конвенцията има и положителни текстове.

В отговор на въпрос министър председателят акцентира, че референдум по тематиката няма да има, а пари да се харчат за това е излишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР