ГЕРБ няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на Българската

...
ГЕРБ няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на Българската
Коментари Харесай

Върви се към провал на избора за шеф на БНБ

ГЕРБ няма да поддържа Любомир Каримански за шеф на Българската национална банка (БНБ).

Това решение към този момент дефинитивно е взела парламентарната група на партията, разгласи председателката ѝ Десислава Атанасова.

Така математическата парламентарна задача, в която имаше няколко незнайни, наподобява към този момент по-ясна.

Предложеният от " ИТН " за гуверньор Каримански няма да бъде подсилен от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия - общо 109 гласа дотук. Към тях се прибавят и тези на ГЕРБ, която има 59 народни представители - или против Каримански, без значение дали с " срещу " или " въздържал се ", се изправят 168 народни представители. От ГЕРБ разясниха пред Клуб Z, че ще вземат участие в гласуването, няма да " смъкват " кворума. Поне към този момент. Ако до петък обстановката не се промени.

Както Клуб Z писа, ГЕРБ действително няма съображение да поддържа Каримански, като от групировката издигнаха по време на ръководството си (с поддръжката на ДПС) настоящия гуверньор Димитър Радев и неведнъж към този момент показаха, че той професионално извършва отговорностите си и няма спънка да остане на поста още известно време, макар от дълго време изтеклия му мандат.

Неофициално от партията споделиха и терзанията си към писмо от Европейската централна банка, за чието съществуване Клуб Z писа, и в което трансформиралият се в политически фарс избор на нов титуляр на Българска народна банка от ръководещите е подложен на критика.

Кандидатурата на Слави Трифонов - Каримански, се поддържа от партията му - или от 25 народни представители. От Движение за права и свободи, с нейните 34 депутати, към момента не са дали поръчка по какъв начин ще се държат в зала. Но даже да дадат поддръжката си за Каримански, това прави 59 гласа.

От " Възраждане " към този момент обявиха, че няма да поддържат претендент за титуляр на банката, който ще вкарва страната в еврозоната. Така че може да се допусна, че или ще е срещу, или ще се въздържи, или въобще няма да взе участие в гласуването.

Така даже и да има опити за " игри с кворума " - т.е., свалянето му, с цел да мине изборът и с малко гласове, то те биха били безсмислени. И процедурата би следвало да започва отначало.

Гласуването, както Клуб Z писа, ще е в петък. Дотогава от Има Такъв Народ може и да решат да изтеглят претендента си.

Покрай всичко това от ГЕРБ са внесли предложение за промяна на Каримански като титуляр на бюджетната комисия в Народното събрание - с финансиста, някогашен министър и " бюджетар " на ен на брой държавни управления - Кирил Ананиев. Според Атанасова Каримански към този момент бил злепоставен и няма по-подходящ за поста в Народно събрание от Ананиев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР