ГЕРБ направиха поредна крачка към опорочаване на местните избори. Внасят

...
ГЕРБ направиха поредна крачка към опорочаване на местните избори. Внасят
Коментари Харесай

ГЕРБ искат отмяна на машинното гласуване за местния вот

ГЕРБ направиха поредна крачка към опорочаване на локалните избори. Внасят промени в Изборния кодекс, с които да анулират машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори. Промяната идва единствено няколко месеца, откакто машините бяха заложени като численост за европейските и локалните избори, а след вота наесен трябваше изцяло да отпаднат хартиените бюлетини.
Идеята на ГЕРБ, предстоящо, е подкрепена от Патриотите и Воля. Обяснението - с машините нямало сигурност и се рискувало да се провалят идните локални избори. ГЕРБ се опират на отчет на ЦИК, съгласно който машинното гласоподаване излизало доста скъпо, а и мъчно щяло да се подсигури, тъй като имало и преференции, и листи за съветници, а на някои места най-вероятно ще има балотаж.
Новината заяви на брифинг в Народното събрание шефката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ. Тя разгласи, че към този момент са импортирани продложенията за промени в Изборния кодекс.
Корпусът на Закона не го пипаме, променяме преходни и заключителни разпореждания, при които предлагаме машинното гласоподаване да не се организира на локалните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане, изясни Александрова.
Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се организират в многомандатни изборни региони в два тура. На някои места имаме сред 3 и 4 типа избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 типа избори, добави тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР