ГЕРБ категорично не води война срещу Румен Радев. Ние винаги

...
ГЕРБ категорично не води война срещу Румен Радев. Ние винаги
Коментари Харесай

Теменужка Петкова коментира спирането на сделката за ЧЕЗ и реакцията на "Инерком"

ГЕРБ изрично не води война против Румен Радев. Ние постоянно сме имали ясно декларирана воля за разговор. Аз нося информация от Министерство на енергетиката, с цел да видите къде са тези 1,6 милиарда. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на bTV пред Хекимян.

Вчера презиеднтът Румен Радев излезе с изказване, че служебното държавно управление, формирано от него, е имало 1,6 милиарда лева в остатък, когато е отстъпило от власт. Той пожела от ГЕРБ да кажат къде са отишли тези пари.

Петкова е безапелационна, че такова финансово постъпление в министерството на енергетиката няма. Няма даже близки числа до тези. Тя държи президентът Румен Радев да потвърди произхода на тези 1,6 милиарда, които той твърди, че са се изгубили след завръщането на Борисов на власт.

" Служебното държавно управление има съответни функционалности, като основната му е да се проведат едни почтени избори. Няма по какъв начин нещо такова да се случи за месеци. Бюджетът на министерството ни е 200 милиона. Хубаво е да се работи с съответни данни. Оказа се, че има 15 искови молби в този интервал, от които събраните суми са 0. Това, което чакаме от тези искови молби са близо 2 милиона. Аз желая доказателства за изпарените 1,6 милиарда. Когато се стартира тази тематика, е хубаво да се потвърди пред хората, тъй като това не са по никакъв начин малко пари ", изясни още министърът на енергетиката.

Тя въпреки всичко изясни, че няма по какъв начин да се дефинират периоди на президентската администрация, само че в случай че разполагат с документи, то българският народ би трябвало да знае за тази неправда. Петкова съобщи, че това може да е подправена вест, а не е добре да се основават такива. Тя изиска информация, с която да се потвърди произхода на този милиард и от къде е бил събран от Служебния кабинет.

Теменушка Петкова разяснява и горещата тематика със спряната договорка за ЧЕЗ. " Това бе извънредно изненадваща и непредвидена вест, която изуми даже самата компания " Инерком ". От там излязоха с позиция, че нямат визия каква е повода да не им разрешават да купят ЧЕЗ, само че обявиха, че ще стигнат до разковничето ", сподели Петкова.

Припомняме, че през вчерашния ден от Комисия за защита на конкуренцията излязоха с позиция, че " Инерком " не може да купи ЧЕЗ.

Тя изясни обстановката по този начин: " Ние имаме пълномощия и това е част от енергийната сигурност. Съгласно закона за енергетиката страна контролира, страната има непрекъсната регулаторна активност върху това сдружение. Комисия за защита на конкуренцията е способния орган във връзка с всички въпроси, свързани с анти монопола. Поискани са мнения от разнообразни институции, има задоволително аргументи. " Инерком " може да апелира. Аз не бих коментирала от нейно име. Тя сигурно има адвокати зад тила си, които да я посъветват вярно. Реакцията на " Инерком " е естествена.

Тя разкри и че е разговаряла с Гинка Върбакова, която е едноличен притежател на " Инерком " и двете в никакъв случай не са криели, че се познават от 20 години.

" Когато избухна целия скандал Върбакова ми се обади, с цел да ми изкаже страдание за това, което се е случило след обстановката с пазаруването на ЧЕЗ и настояването на оставката ми. Проведохме чисто човешки диалог, в който тя ми сподели, че доста съжалява, че се е стигнало до там ", показа тя.

" Искам да разсея всички спекулации и да успокоя българския жител, че българското електроразпределение е предпазено и ЧЕЗ предстои на надзор. Българските жители би трябвало да бъдат спокойни, че това не е оставено в непознати ръце ", съобщи министърът.

Петкова повдигна и завесата към срещата сред Борисов и китайския министър председател и уточни желанията им за взаимна работа: " При визитата на китайския министър председател в България бе разисквана и тематиката за реализацията на АЕЦ " Белене ". Това е една добра опция да осъществяваме активите по този план. Можем да го създадем по най-хубавия стопански и финансов модел, с който да се подсигурим. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР