ГЕРБ и Обединените патриоти инициират законови промени, които ще дадат

...
ГЕРБ и Обединените патриоти инициират законови промени, които ще дадат
Коментари Харесай

Управляващите отварят вратата за наливане на още милиони в оградата

ГЕРБ и " Обединените патриоти " предизвикват законови промени, които ще дадат опция за безотговорно наливане на още милиони левове в оградата по границата с Турция, която към този момент глътна близо 200 милиона.

Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от " Обединени патриоти " са внесли в Народното събрание ремонти в Закона за публичните поръчки, които ще дадат опция оградата да бъде ремонтирана и поддържана без да се разпореждат публични поръчки.

Подобно изключение към този момент бе направено при избора на компаниите, които построиха оборудването. То бе стимулирано със спешността на строителството на оградата, на която държавното управление разпорежда големи очаквания да спре възможен миграционен напън към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха определени от регионалните шефове на Ямбол, Хасково и Бургас.

След дълго закъснение и доста оскъпяване оградата към този момент е напълно издигната, само че от време на време излиза информация за пропаднали сектори, раздрани мрежи и други повреди по нея, които съгласно ръководещите се дължат най-много на неприятното време.

Договорите с особени гаранции

От претекстовете на вносителите излиза наяве, че с компаниите реализатори са подписани контракти, съгласно които огромна част повредите, които се дължат на естествени стихии и умишлени дейности, са отвън гаранцията.

С предлаганите промени изборът на компаниите, които ще поддържат оборудването, още веднъж ще става без публични поръчки. Те още веднъж се стимулират със спешността на ремонтите, макар че даже съгласно показаната в претекстовете статистика, все още няма засилен миграционен напън.

През предходната година 8000 непознати жители са пробвали да преминат през границите на страната ни, а 700 от тях са арестувани. Миграционният напън е намалял с над 80% по отношение на предходната година.

От претекстовете на вносителите не излиза наяве по какъв начин тъкмо ще се управлява по какви критерии да бъдат определени и какви контракти да бъдат подписани с тях.

Около строителството на оградата имаше доста подозрения за злоупотреби. Темата бе повдигната публично първо от президента Румен Радев. Той обществено съобщи, че " страната заплаща за два реда ограда по границата с Турция, а действително се строи единствено един ". Засега обаче няма доказателства за нарушавания към плана.

След това депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева стартира от време на време да показва данни и фотоси за пропаднали сектори от оградата.

Преди ден от Българска социалистическа партия упрекнаха основния прокурор Сотир Цацаров, че не им дава отчет на ДАНС, в който имало фрапиращи заключения за разхищения и нарушавания при строителството на оградата по границата с Турция.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова подсети във вторник, че на 6 декември предходната година Цацаров е оповестил на съвещание на правната комисия, че по отношение на строителството има отчети на АДФИ и на ДАНС и че " до седмица наблюдаващият прокурор ще вземе решение дали да образува наказателно произвеждане ".

Докладите били вследствие на сигнала на депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева, която снима и филм за разрушени сектори по границата, също така изнесе данни за повишени цени, които ръководещите опровергаха.

Как бе издигната оградата?

Строителството стартира още по време на държавното управление на Пламен Орешарски, когато с него се занимаваха военните. След това планът за създаване на оградата бе направен от Министерство на вътрешните работи, а осъществяването му бе предоставено на регионалните шефове в трите области, граничещи с Турция.

По искане на държавното управление и с решение на Народното събрание договорите бяха подписани без конкурс с претекста, че оборудването би трябвало да се приключи бързо.

През юни предходната година прокуратурата заяви, че е почнала инспекция по сигнал на някогашния народен представител от " Патриотичния фронт “ на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ Велизар Енчев, който твърдеше, че е съществувала корупционна скица, обвързвана със градежа на оборудването.

Още тогава вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли всички подозрения към плана и го назова " Великата българска стена ".

На този декор обаче има и подозрения за успеваемостта на оградата поради случаите на хванати мигранти на българо-сръбската граница. Симеонов омаловажи тематиката като разяснява, че не се интересува какъв брой хора са хванати и отхвърли опцията да се строи ограда и там.

Спадът на мигрантския напън се дължи главно на затварянето на така наречен Балкански път към богатите страни от Западна и Северна Европа през предходната година. Бежанците и мигрантите всеобщо не желаят да остават в България поради неприятните условия на живот, а откакто граничният надзор в цяла Европа бе затегнат, към този момент заобикалят да минават през страната и директно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР