ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Изборния кодекс. Те

...
ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Изборния кодекс. Те
Коментари Харесай

ГЕРБ и Обединените патриоти с промени в Изборния кодекс - отпадат номерата и феномена 15/15


ГЕРБ и "Обединени патриоти " внесоха промени в Изборния кодекс. Те плануват отпадане на номерата пред партиите, обединенията и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Управляващите отсрочват машинното и електронното гласоподаване във всички секции.

Отпадането на номерата цели да се избегне по този начин нареченият феномен "15/15 ", при който гласоподавателите простъпка дават преференция на претендентите за депутати, евродепутати и общински съветници, чиито номера в листите съответстват с номера на групировката.

ЦИК ще продължи да тегли чоп, само че посредством него единствено ще се дефинира методът, по който са подредени партиите, обединенията и инициативните комитети в бюлетината. Управляващите оферират да се отсрочи въвеждането на машинното гласоподаване във всички секции. То трябваше да е реалност за евроизборите следващата година. Предвижда се ЦИК да продължи да дефинира секциите, в които да има машини за гласоподаване, като броят им би трябвало да бъде не по-малко от хиляда.

Резултатите от гласуването ще се сумират с резултатите от хартиения избор. Машинното гласоподаване обаче няма да се организира в секциите с по-малко от 300 гласоподаватели в чужбина, в лечебните заведения, домовете за остарели хора, и на корабите с български байрак, плануват още импортираните през днешния ден ремонти в Изборния кодекс.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до Народното събрание, в което приканва депутатите да не позволяват следващо неспазване на наредбите от Изборния кодекс, отнасящи се до машинното и електронно отдалечено гласоподаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР