ГЕРБ и НФСБ се разбраха имотите за краткосрочно настаняване да

...
ГЕРБ и НФСБ се разбраха имотите за краткосрочно настаняване да
Коментари Харесай

Имотите за кратки настанявания – само с регистрация, без категория

ГЕРБ и НФСБ се схванаха парцелите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а единствено да се записват като туристически обекти. 
Според Менда Стоянова и Валери Симеонов предложенията, внесени от тях сред първо и второ четене на Закона за бюджета, няма да обиден потребителите, а единствено ще дадат опция за регулация.
„ Всички тези хора да си заплащат налозите - както всички останали, които са на ярко. Няма за цел нито да се отежнява бизнесът с административната тежест, нито да се стопират онлайн платформи, като Booking, Airbnb или други, да оперират на българския пазар “, сподели ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Депутатите разискват измененията в Закона за туризма на първо четене. Ипредложението на ръководещите - парцели, предлагани посредством електронни платформи, да са с категория като хотелите и къщите за посетители бе посрещнато с остро неодобрение.
В момента човек, който не е търговец по смисъла на комерсиалния закон, може да настанява посетители в стаи или къщи за посетители, когато те са част от обитаването от него жилище в жилищната постройка. С предлаганите промени се добавя, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от населяваното от отдаващия чартърен жилище в блок или жилищна постройка.
„ Те, в случай че бъдат регистрирани на физически или юридически лица, или прецизен адрес, а при започване на годината си платят патентен налог и се записват в нововъведената на 1-ви октомври единна система за туристическа информация, една голяма част от този бизнес ще излезе на ярко “, разяснява Христо Проданов от Българска социалистическа партия.
По-рано на въпрос в телевизионно изявление за платформите Booking.com, Airbnb, Expedia и готвената смяна през Закона за туризма – да има наложителна регистрация на всички, които оферират жилища и стаи през тези платформи, вносителят Валери Симеонов отвърна, че против всички опити за смяна в някакво икономическо статукво имало опозиция. Той съпостави новото предложение със Закона за шума и го откри за належащо. На въпрос в случай че бъде затворена дадена платформа поради някакво нарушаване, а ще пострадат правилни платци, отговорът беше, че в случай че имало авансово заплащане, всичко щяло да е наред. Хипотези без авансово заплащане или при опит да се анулира резервация Симеонов по този начин и не прегледа. Но главният му претекст за смяната е " укриване на налози ".
Припомняме, че в началото препоръчаното беше: " Който предлага туристическа услуга или позволява включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по член 113, алинея 3 се санкционира с санкция в размер на от 500 до 5000 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица се постанова имуществена глоба в размер от 1000 до 10 000 лева без значение от наказванията по член 206. Когато нарушаването по алинея 1 е осъществено наново санкцията е в размер от 5000 до 8000 лева, а имуществената глоба - от 10 000 до 15 000 лева В допълнение към тази наредба министърът на туризма се задължава при систематични нарушавания да подава искане до Софийския областен съд " да постанови всички предприятия, предоставящи публични електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР