ГЕРБ и ДПС успяха да обединят партиите на протеста с

...
ГЕРБ и ДПС успяха да обединят партиите на протеста с
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС успяха да обединят партиите на протеста

ГЕРБ и Движение за права и свободи съумяха да обединят партиите на митинга с следващото гласоподаване напук – този път на текстове от закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. След провлечено с часове съвещание и гласувани противоречащи си оферти, които биха довели до недостиг в бюджета на касата партиите на митинга напуснаха залата и упрекнаха партиите на статуквото, че целят да минират работата на последващо държавно управление. Цялото процедурно бавене и отсрочване на законите пък преследва друга цел – да осуети опцията за осъществяване на съвещание на комисиите и приемането на първите закони, свързани със правосъдната промяна, обвявиха от  ИТН, ИБГНИ и „ Демократична България.

Проблемите с бюджета на здравната каса потеглиха от неналичието на настоящи цифри за приходите около изненадите в пенсиите и бюджета на ДОО. Заради другия модел на актуализиране на пенсиите – през декември вместо от октомври, приходите от здравноосигурителни вноски ще са по-малко с 34 млн. лева Корекцията в сметките провокира куп разногласия и изключително съвещание на бюдджетна комисия, само че утвърдената от комисията рамка за доходи и разноски след понижението претърпя поврат в зала поради гласуването на разнопосочни оферти.  Така бюджетната комисия на следващия ден ще прави нови сметки, а депутатите на протестните партии напуснаха зала поради неналичието на ясни цифри, по които да се води спор.Това провокира остри рецензии в абдикация от страна на ГЕРБ и ДПС и доста политически нападки, в това число и към президента Румен Радев. Стигна се и до търсене на здравния министър Стойчо Кацаров, който пропусна част от съвещанието, евентуално за присъединяване в работна среща на служебния кабинет при Радев.

„ Това, което в действителност направиха партиите на статуквото, е да одобрят такива цифри, че да се излезе на недостиг в бюджета на касата. Дефицит значи задължения “, разяснява Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. От партията увериха, че няма да позволен това и бюджетната комисия ще оправи ккашата, забъркана в зала. Мая Манолова пък разтълкува протакането на съвещанието като опит да се осуети работата на правната комисия. В нея се вършат опити да се гледат плановете за  бюрото на предпазени очевидци, прочуло се като бюрото на Иван Гешев и закриването на спецсъдилищата. Целата е работата в зала да осуети опцията за осъществяване на комисии и за слагане на начало на правосъдната промяна, бяха безапелационни от партиите на митинга. Оттам настояват, че на следващия ден и двете комисии ще съумеят да си свършат работата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР