ГЕРБ и ДПС се разбраха за партийните субсидии. Те са

...
ГЕРБ и ДПС се разбраха за партийните субсидии. Те са
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС с договорка - хем 1 лв. партийна субсидия, хем отворено финансиране

ГЕРБ и Движение за права и свободи се схванаха за партийните дотации. Те са се договорили хем да е 1 лева дотацията, хем да има отворено финансиране, както изиска още в самото начало Движение за права и свободи.
Това стана ясно от изявленията на Менда Стоянова и Мустафа Карадайъ пред публицисти. Ето техните позиции:
Ще предложим общините да дават безплатно офиси на партиите. Това значи, че партиите ще имат опция да имат офиси без да заплащат за тях, като ще поемат разноските единствено за административния личен състав. Това съобщи Менда Стоянова, народен представител от ГЕРБ и ръководител на комисията по бюджет и финанси в Народно събрание, съобщи БГНЕС.
" Сутринта имахме среща с Движение за права и свободи във връзка на това, че те през вчерашния ден са внесли своето публично предложение сред първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лева дотация и опция партиите да се финансират от други източници като дарения, физически и юридически лица ", добави Стоянова.
" Въпреки диалозите нашата позиция е ясна - желаеме 1 лева дотация и ще пазиме тази теза в зала ", разяснява тя. " Субсидия от 1 лев значи, че ще има изсветляване на финансирането на партиите ", разкри депутатът от ГЕРБ. " И в този момент партиите получават неразбираеми дарения. Има риск, само че на референдум българите гласоподаваха 1 лев дотация на партии ", сподели още ръководителят на Бюджетната комисия в Народното събрание. " Единствената разлика е, че в този момент може и юридически лица публично да финансират партиите ", приключи Менда Стоянова.
От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии . И те са съгласни, че с 1 лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността и акциите си. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Внесохме нашите оферти за субсидиране на политическите партии. ГЕРБ ни поканиха на среща, която се организира тази заран тук в Народното събрание, уточни Карадайъ, представен от Новини. бг.
Според нас няма разлика сред 1 лев или 0 лв. дотации на политическите партии, тъй като партиите с 1 лев дотации не могат да финансират нито активността си, нито акциите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лв. дотации на партиите.
Втората тематика, която направихме в нашите оферти е да се сътвори фонд за създаване на детски градини и освобождение на такси в общинските и държавни детски градини.
Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от дотациите на политическите партии и както министър председателят господин Бойко Борисов предложи сред 0, 5 милиарда и 1 милиарда лв. да има във фонда за създаване на детски градини, останалата част да се внесе с разпореждане на Министерски съвет, уточни Карадайъ.
Председателят на Движение за права и свободи заяви, че третото предложение, което от Движение за права и свободи са създали, е да се освободят от Данък добавена стойност книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща. От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността и акциите си, сподели още Мустафа Карадайъ.
В срещата с ГЕРБ взе участие и националният представител Делян Пеевски. На въпрос дали би вложил в ТЕЦ-а на Доган, Пеевски сподели: " Винаги бих вложил в план на господин Доган ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР