ГЕРБ и ДПС се обединиха около идеята за отворено финансиране

...
ГЕРБ и ДПС се обединиха около идеята за отворено финансиране
Коментари Харесай

Зеленогорски: Къде е демокрацията, щом олигарсите ще могат да си купуват цели партии?

ГЕРБ и Движение за права и свободи се сплотиха към концепцията за отворено финансиране на партиите, което значи, че бизнесът може да субсидира някоя партия и то без таван. Това на процедура значи, че олигарсите могат да си купуват цели политически структури и да диктуват каквото законодателство им е комфортни. Аз запитвам за каква народна власт приказваме?

Това сподели заместник-председателят на "Движение България на жителите " Найден Зеленогорски пред Българска национална телевизия във връзка сделката сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в закона да се вкара опцията бизнесът да финансира политически партии.

По думите му сходни хрумвания са неуместни и целят да изпитат до каква степен устойчив е гласоподавателят и какъв брой дълго ще е търпението му. Той акцентира, че настоящата до момента система на субсидиране на партиите от бюджета е било положително решение. Проблемът е, че още с въвеждането й е била побългарена. "В немския модел се субсидират партиите, показали се добре и на европейски, и на локални, и на парламентарни избори, до момента в който у нас значение има единствено резултатът от парламентарния избор. Аз запитвам – за какво достоверната десница да вземем за пример, която на локалните избори има 10%, не получава държавна дотация? ", уточни Зеленогорски.

По думите му с измененията в закона за финансиране на политически партии се цели да се унищожи конкуренцията, което е главен принцип на демокрацията. Според Зеленогорски концепцията е да останат две-три партии и по този начин действително да се в профил опозицията. Той напомни, че ДБГ предлага финансирането на партиите да е по регресивна канара, съгласно която по-големите партии ще получават по-малко от бюджета, а по-малките – повече. Според него това ще е заслужено и ще може да обезпечи относителна конкуренция на политически възгледи и хрумвания.

На въпрос на водещата по какъв начин ДБГ се готви за локалните избори, Найден Зеленогорски акцентира, че Движението освен се стреми да резервира сегашните си позиции с регионалните и общинските центрове, само че и да усили броя на кметовете и общинските съветници. Той изясни, че на локалните структури на Движението могат да вземат решение в какви обединения да влизат, тъй че да бъдат препоръчани честни хора, познати на общността и потвърдили своите управнически качества.

"Разбира се, че ДБГ ще търси сътрудниците си най-много измежду достоверната десница, както бе на предишните избори в Плевен и Добрич. За страдание на европейските избори не можахме да се съберем ние, десните хора, което щеше да ни даде опция най-малко за двама евродепутати. Но ДБГ взе вярното решени да не взе участие в евровота, с цел да не се впуска в „ братоубийствена война “, приключи Зеленогорски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР