ГЕРБ и ДПС получават двете ключови парламентарни комисии - тази

...
ГЕРБ и ДПС получават двете ключови парламентарни комисии - тази
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС получават ключовите комисии в парламента

ГЕРБ и Движение за права и свободи получават двете основни парламентарни комисии - тази по правни въпроси и тази по бюджет и финанси.

За това се разбра днес председателският съвет на новосформираното Народно заседание, който заседава по време на изключителното съвещание и след него. 

Очаква се правната комисия да оглави юристът Радослав Чолаков, а бюджетната - Йордан Цонев. По информация на Клуб Z правната е била и най-оспорваната комисия, откакто от " Продължваме смяната " са поискали собствен човек отпред - ръководителят ѝ в 47-ото Народно събрание Милен Матеев.

Окончателният състав на комисиите по план ще бъде разпределен на следващия ден. Първоначалните планове демонстрират, че като най-голяма парламентарна група ГЕРБ ще оглави седем, Политическа партия - пет, Движение за права и свободи - четири, " Възраждане " - три, Българска социалистическа партия - три, " Демократична България " - две, " Български напредък " - една.

ГЕРБ получава още комисията по енергетика, като за неин ръководител се спряга някогашният министър на Бойко Борисов Делян Добрев. Партията получава и комисията по защита. Първоначално тази по външна политика бе обсъждана за Политическа партия, само че предпоследно - отива при ГЕРБ.  

Политическа партия ще управлява здравната комисия. Спряга се и за тази по земеделието, антикорупционната, както и по околната среда и водите.

Движение за права и свободи, с изключение на бюджетна, получава и комисията по вътрешна сигурност.

" Възраждане " ще вземе " ябълката на раздора " в предишния кабинет - районната политика. Както и комисията по туризъм, а и за българите в чужбина. По отношение на районната комисия, там искания са имали четири обединения.

Българска социалистическа партия получава обществената комисия, водена до момента от дългогодишния народен представител от Движение за права и свободи и специалист в региона Хасан Адемов, който обаче към този момент не е народен представител, както и тази по превоз, комисията по просвета и медии. Последната се чака да оглави Иван Ченчев.

За Демократична България ще е комисията по стопански политики, като там се чака за неин ръководител да бъде определен Мартин Димитров. Коалицията ще управлява и комисията по конституционни въпроси. В предходния парламент имаше една обща комисия по конституционните и правните въпроси, в този момент тя се разделя. А настрана имаше и комисия за промени в конституцията, ръководена от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, която обаче не организира нито едно съвещание поради отхвърли на огромна част от останалите парламентарни сили да вземат участие.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР