ГЕРБ и ДПС обсъдиха спорните промени в Закона за вероизповеданиятаНа

...
ГЕРБ и ДПС обсъдиха спорните промени в Закона за вероизповеданиятаНа
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС обсъдиха спорните промени в Закона за вероизповеданията

ГЕРБ и Движение за права и свободи разискаха противоречивите промени в Закона за вероизповеданията
На среща в Народното събрание ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи – Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ разискаха трансформиралите се в противоречиви промени в Закона за вероизповеданията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По мотив готвените промени на уеб страницата на Светия Синод на БПЦ бе оповестена позиция, съгласно която те са спорни и не са обсъждани авансово със Синода.

„ Във вчерашния спор в Правна комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи е дал някои уточнения, които са успокоили Светия Синов и считам, че няма да има проблеми “, увери Цветанов след срещата.

Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ има чисто механически и публицистични терзания по отношение на законопроекта, който е подписан от ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. „ В този законопроект притеснителни моменти няма. Критиките, които ги чуваме от Светия Синод, ние деликатно ще ги изслушаме. Ще се съобразим с основателните рецензии, които се насочат от изповеданията “, акцентира той.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден от Св. Синод изпратиха мнение, в което показват мнение, че готвените промени в закона за вероизповеданията са спорни. „ Общото мнение на Светия Синод на БПЦ - БП е, че в една спокойна и задълбочена полемика може да бъдат отделени тези положителни цели на законодателя, за които да се намерят подобаващите нормативни решения в общата нормативна рамка на страната.

Опитът от съвсем двайсетгодишния политически инспириран ерес в Българската православна черква потвърждава, че всяка интервенция на страната във вътрешните каузи на Църквата, води до тежки последици както за Църквата, по този начин и за самата страна. Историческият опит демонстрира също по този начин, че постоянно когато страната се е опитвала да упражни надзор върху активността на Църквата или да моделира вътрешно-църковния живот по своите всемирски критерии, това е завършвало с крах. Православната черква е институция с двухилядолетна история, учредена от Самия Господ Иисус Христос. Редували са се интервали на гонения от страна на страната с интервали на спокойно взаимно битие.

Историята потвърждава, че демократичните връзки сред страната и Църквата при взаимно почитание и при гарантиране правата на самоуправления на Църквата са поръчител за националната сигурност в България. Такива връзки бяха сполучливо открити и обезпечени посредством настоящия Закон за вероизповеданията. БПЦ е потвърдила, че съставлява главен фактор на стабилността и националната сигурност в България, както и вековна опора за българския народ, даже в интервалите когато страна не е имало.

Изхождайки от всичко това, считаме, че предлаганите промени в Закон за водите, са спорни и посредством тях не се реализира целения резултат, нуждаят се от сериозна преосмисляне, в това число и от тяхната нужда, с цел да не слагат под подозрение откритото положително съдействие на демократична основа сред страна и Църква ”, се споделя в позицията на Св. Синод. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР