ГЕРБ и държавните институции умишлено са саботирали машинното гласуване, за

ГЕРБ и държавните институции умишлено са саботирали машинното гласуване, за ...

Опозицията обвини ГЕРБ, че умишлено саботира машинното гласуване, за да манипулира вота.

ГЕРБ и държавните институции умишлено са саботирали машинното гласуване, за да манипулират вота. Това мнение изразиха от опозицията по време на дебатите около машинния вот.
Според ДПС на последните европейски избори умишлено е създаден хаос, като са наети скъпи машини, вместо да се произведат такива. „Машинното гласуване беше предизвестен и предизвикан провал, но това не значи, че не може да бъде поправено“, каза Йордан Цонев.
Надя Клисурска от БСП обвини ГЕРБ, че опорочава изборния процес, умишлено саботира мапинното гласуване с цел манипулиране на вота. Подобни мнения изразиха и други депутати от левицата.
Йордан Цонев посочи, че на евровота има сериозна разлика между реално подадените гласове и отчетените като преброени.
Той посочи секционните избирателни комисии (СИК) като най-слабото звено в изборния процес, тъй като в тях има пропуски поради невнимание, преумора, манипулации и фалшификации. "Това е големият порок на изборния процес, независимо от изборните правила от 1990 г. до днес", категоричен бе Цонев. Според него това е причината за голямото недоверие в изборния процес.
Поправените, грешените и нагласените протоколи са повече от 2/3. Какъв друг аргумент искате да отнемем правото на СИК да броят?, попита риторично Цонев.
Затова ДПС настояват за машинно гласуване, но и машинно броене, каквото има и в САЩ, и в Русия. „Резултатите ще излизат веднага щом приключи изборният ден. Няма да броят СИК-ове и няма да има невалидни бюлетини, каза Цонев.
Опозиционните депутати попитаха Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини и призоваха: Не плашете българския избирател с машинното гласуване.

Източник: actualno.com