ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии, обявиха Менда

...
ГЕРБ и БСП ще върнат надвзетите партийни субсидии, обявиха Менда
Коментари Харесай

Парите за надвзетите партийни субсидии ще бъдат прихванати от следващите траншове към централите

ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще върнат надвзетите партийни дотации, оповестиха Менда Стоянова от ГЕРБ и Филип Попов от Българска социалистическа партия в сутрешния блок на Нова телевизия.
 Партиите ще връщат надвзети дотации за три години обратно, реши правната комисия  Шест партии имат да връщат партийни дотации, Горанов има 30 дни да стартира да ги събира
" Субсидиите са изчислявани вярно - по този начин, както повеляват текстовете на закона ", съобщи обаче Стоянова. Тя изясни, че от 2001 година досега тези текстове са едни и същи.

" От 2001 година до момента дотациите на партиите, които имат парламентарно показване, и дотациите на партиите, които са минали 1% бариерата, се пресмятат на база общата сума, която е планувана по член 27. Сумата се пресмята, като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножават по 11 лева Това значи, че в този случай постоянно е работил правилото на преразпределение на действителните гласове, подадени за тези партии и обединения, които не са минали бариерата ", изясни ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Във връзка с информацията от прокуратурата, че е разкрила нарушаване в разпределението на парите за партиите и подрежда на министъра на финансите да откри методика, с цел да ги събере назад в хазната, Стоянова сподели, че няма прокурорско разпореждане, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите. „ В момента Министерството на финансите написа своето мнение по това писмо. По никакъв метод това писмо на прокурора няма по какъв начин да бъде обжалване. Ако има данни за осъществени закононарушения – това те го трансферират на Касационната прокуратура. Законът от 2001 година до момента е прилаган по един и същи метод. Не инцидентно обединенията, които получават дотация и са задължени да показват на финансовия министър всяка година своето съдружно съглашение за това по какъв метод той да им преведе средствата, са го изчислявали по същия метод ", сподели тя.

Стоянова разгласи, че дотация е изплащана и за бюлетини с маркирано поле „ Не поддържам никого ”. " Но не това е казусът. Разликата не е в " Не поддържам никого ", заяви народната представителка.

Менда Стоянова разяснява и по какъв начин партиите ще върнат парите - по думите ѝ ГЕРБ са подготвили смяна, която е предходна на разискване през бюджетната и правната комисия. Според смяната сумите ще бъдат преизчислени и ще бъдат прихванати от идващите траншове към партиите.

„ Това са два разнообразни момента. Едното е това, че има техническа неточност и квадратчето „ не поддържам никого ” не е извадено от общите действителни гласове и второто е дали би трябвало всички действителни гласове да се преразпределят към партиите и обединенията, които са минали бариерата ”, сподели още тя.

За разлика от ГЕРБ, Българска социалистическа партия счита, че казусът с партийните дотации не е от 2001-ва, а откогато е на власт последното държавно управление на ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Филип Попов (БСП), който също гостува в утринния блок. 

" Проблемът с партийните дотации е в министъра на финансите и неговото ведомство ", заяви Попов.

" Този проблем се появи след приемането на новия закон от 2016 година Всички политически партии разчитат на министъра на финансите, тъй като ние сме основали Закон за бюджета, където ясно е казано, че дотацията е 11 лв.. Не е наша работа да следим размера на дотацията. Искаме му оставката, тъй като и след следствието на прокуратурата, ясно е казано финансовият министър да извърши по-голям надзор по отношение на даването на дотациите. Това значи, че той не е извършил своя ангажимент и не е направил задоволителен надзор по отношение на разпределението на дотациите ", каза Попов.

Попов добави, че съгласно в този момент съществуващия закон общата сума, планувана в бюджета, би трябвало да се преразпредели съразмерно на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. „ Не е толкоз мъчно да се пресметна какъв брой е получила ГЕРБ, какъв брой е получила Българска социалистическа партия и другите партии ”, добави Филип Попов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР