ГЕРБ е в паника – Европейската служба за борба с

...
ГЕРБ е в паника – Европейската служба за борба с
Коментари Харесай

ГЕРБ в паника: ОЛАФ даде на Гешев измами за €12 милиона с пречиствателни станции

ГЕРБ е в суматоха – Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ заяви, че е изпратила на българската прокуратура за следващи дейности два случая на злоупотреби с европейски средства в размер на съвсем 12 млн. евро.

Става дума за следствия на ОЛАФ на два плана, финансирани от европейските фондове за създаване и рационализация на уреди за филтриране на отпадни води.

При единия план, който е за ръководство на води и на отпадни води, по неизвестен сигнал са раследвани пет контракта за строителство и контрол, като са открити доказателства, че при възлагането са показани подправени документи, както и че последващата некачествена работа е била утвърдена по време на етапа на осъществяване.

Нарушенията са довели до погрешно харчене на 6.9 млн. евро европейски средства. ОЛАФ предлага на Европейската комисия да си ги изиска назад от българските управляващи.

Проектът е с отминалост от повече от 10 години, само че европейската организация не дава повече детайлности, защото съгласно разпоредбите на действието й обвинените се считат за почтени до произнасянето на народен съд.

За втория случай се дават повече детайлности, като се оповестява, че става въпрос за рационализация на пречиствателна станция, приключена през 2012 година Разследването на ОЛАФ е посочила, че станцията за филтриране на отпадни води в никакъв случай не е била пусната в употреба.

Реклама

Заради неналичието на поддръжка в продължение на 10 години замърсителите от отпадъчните води в този момент съставляват риск за публичното здраве и околната среда, се споделя в известие на службата, публикувано късно в сряда.

Службата за битка с измамите предлага на еврокомисията да си прихване за сметка на България 4.8 милиона евро, като погрешно изхарчени и да ги възвърне на европейския бюджет.

Тъй като и двата плана са приключени и разплатени преди основаването на службата на европейския основен прокурор, тя няма подготвеност по тях.

В случая българската прокуратура може да изиска правосъдно гонене за нарушаванията, установени от ОЛАФ, или Европейската комисия да си изиска назад парите посредством българското държавно управление.

Според отчет на ОЛАФ, оповестен през юни, за последните пет години в България е повдигнато единствено едно обвиняване по сигнал на службата.

От общо 17 случая с открити нередности или нарушавания по 13 въобще не е взимано отношение от българските управляващи. От четирите случая, три са завършени, без да се повдигне обвиняване.

През 2021 година Европейската работа за битка с измамите заяви пред Европейския парламент, че проверява 29 сигнала за вероятни злоупотреби с европейски средства в България.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР